Novi rendgenski uređaj u carinarnici rijeka

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/mveqb3_7121.jpg
  • Slika

Dana 28. lipnja 2010. godine u Carinarnici Rijeka pušten je u rad novi rendgen uređaj „RAPISCAN 628XRW“ koji je doniran u sklopu Programa Vlade SAD za kontrolu izvoza i povezane sigurnosti granica (EXBS) posredstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.
EXBS je međuagencijski program Vlade Sjedinjenih Američkih Država, kojim upravlja Državni zavod za sprječavanje širenja naoružanja, a svrha mu je sprječavanje krijumčarenja oružja za masovno uništenje (WMD), raketnih sustava, konvencionalnog naoružanja i srodnih roba.
Dio programa je i pružanje pomoći vladama drugih država u razvoju i opremanju sredstvima za otkrivanje, odvraćanje i sprječavanje međunarodne trgovine i transporta zabranjenim oružjem, srodnim tehnologijama te drugim nedozvoljenim  robama kako ne bi bile isporučene krajnjim korisnicima.
Radi se o modernom rendgenskom uređaju vanjskih dimenzija dužine 3918 mm, širine 1410 mm i 2200 mm visine što ga čini idealnim za pregled paketa manjih dimenzija pa sve do dimenzija paketa koje se mogu smjestiti na jednu europaletu do 1000 mm visine.
Prilikom skeniranja tehnologija uređaja omogućuje odvojeno prikazivanje različitih boja za materijale visoke, srednje i niske atomske težine, kao i razlikovanje organskih od anorganskih materijala.
Uređaj ima mogućnost automatskog pohranjivanja do posljednjih 10 snimaka, mogućnost bilježenja datuma i sata snimanja te mogućnost pohranjivanja snimke na USB memorijski priključak.
Maksimalna propusnost zračenja mu je manja od 0,1g/hr (1µSv/Std.) što ga čini prihvatljivim standardima Europske unije po pitanju zdravstvene sigurnosti.
Osim toga uređaj pruža sigurnost medija kao što su filmovi do ISO DIN 1600/33, diskovi i druge trake, poluvodičke memorije i slično.
Uređaj je smješten u skladišnom prostoru kontejnerskog terminala Brajdica u luci Rijeka čime je omogućen rad u svim vremenskim uvjetima.
Uz sam uređaj u navedenom skladištu nalaze i druga pomoćna sredstva kao što je dizelski viličar, ručni viličar (paletar) te druga oprema koja će carinskim službenicima omogućiti lakši pregled i pretragu paketnih roba.
Iako je uređaj postavljen u prostorima carinske ispostave Luka Rijeka prostor i oprema moći će se koristiti i za pregled odnosno pretragu prijevoznih sredstava i pošiljaka koje će ovlašteni carinski službenici mobilne jedinice dopratiti i sa drugih graničnih ili robnih ispostava u nadležnosti Carinarnice Rijeka.
Nabavkom ovog rendgenskog uređaja uz već postojeći mobilni Smiths Heimann Silhouette Scaner i prototipa neutronskog rendgenskog uređaja na značajnom dobitku postala je i carinska služba zbog mogućnosti učinkovitijeg otkrivanja krijumčarenih roba s jedne strane, a li i svi ostali učesnici međunarodne razmjene roba na području nadležnosti Carinarnice Rijeka (uvoznici, agenti, špediter, i ostali) zbog lakšeg i bržeg protoka roba s druge strane.


 



Pisane vijesti