Nove brojčane i slovne oznake za Srbiju i Crnu Goru

Uputom o upotrebi slovnih kratica i brojčanih oznaka za države i zemlje i novčane jedinice u platnom prometu s inozemstvom („Narodne novine“, broj 127/06) objavljene su brojčane i slovne oznake država i zemalja.

 

Tom uputom dodijeljene su nove brojčane i slovne oznake vezano na Republiku Crnu Goru i Republiku Srbiju, budući su prema dosadašnjoj Uputi te dvije države egzistirale kao Srbija i Crna Gora s troslovnom oznakom SCG i brojčanom oznakom 891. Sada su im dodijeljene oznake, kako slijedi:


499     MNE  CRNA GORA

        688     SRB   SRBIJA


te sukladno ovoj Uputi prestaju važiti kratice i brojčane oznake za država propisane prethodnom Uputom o upotrebi slovnih kratica i brojčanih oznaka za države i zemlje i novčane jedinice u platnom prometu s inozemstvom („Narodne novine“, br. 99/03 i 104/03).

 

Od 12. prosinca 2006. godine u Informacijskom sustavu Carinske uprave u obradi Jedinstvenih carinskih deklaracija više se primjenjujestara” šifra (891 SCG), već su u primjeni nove šifre, posebno za Srbiju, a posebno za Crnu Goru.

 

          Budući da se uvjeti iz Ugovora o slobodnoj trgovini sa Srbijom I Crnom Gorom nisu mijenjali, uz šifru preferencijala 2115 (Ugovor o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske I  Republike Srbije I Crne Gore) vezane su šifre zemalja podrijetla 499 – Crna Gora I 688 – Srbija, dok je uz šifru preferencijala 2118 (Privremeni ugovor o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske I Privremene misije UN na KosovuUNMIK) vezana zemlja podrijetla 688 – Srbija.



Pisane vijesti