Nova pravila o stavljanju na tržište Unije i izvozu iz Unije određene robe i proizvoda povezanih s deforestacijom i degradacijom šuma

Slika /slike/Slike za objave za web/informacije.jpg

U okviru plana aktivnosti očuvanja bioraznolikosti, smanjenja deforestacije i degradacije šuma, Europska komisija uvodi nove propise kojima se planira smanjiti globalna deforestacija regulacijom uvoza i izvoza robe čija proizvodnja doprinosi nestajanju šuma diljem svijeta.

Uredba (EU) Europskog parlamenta i Vijeća 2023/1115 o stavljanju na raspolaganje na tržištu Unije i izvozu iz Unije određene robe i određenih proizvoda povezanih s deforestacijom i degradacijom šuma te o stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 995/2010. donesena je 31. svibnja 2023.
 
 
Uredbom 2023/1115 utvrđuju se pravila o stavljanju na tržište Unije i stavljanju na raspolaganje na tržištu Unije te izvozu iz Unije relevantnih proizvoda navedenih u Prilogu I. Uredbe koji sadržavaju relevantne robe ili su hranjeni relevantnom robom ili su proizvedeni uz upotrebu relevantne robe odnosno govedâ, kakaa, kave, palme uljarice, gume, soje i drva s ciljem svođenja na najmanju moguću mjeru doprinosa Unije deforestaciji i degradaciji šuma diljem svijeta i doprinošenja smanjenju globalne deforestacije na taj način te smanjenje doprinosa Unije emisijama stakleničkih plinova i globalnom gubitku bioraznolikosti.
 
Više informacija možete pronaći u samoj Uredbi 2023/1115
 

Pisane vijesti