Info za uvoznike - Webinari EK Uspostava mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama

Slika /slike/Slike za objave za web/otvoreni podaci.jpg

Od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2025. nastupa prijelazno razdoblje u kojem se obvezuju uvoznici izvještavati Komisiju o uvozu robe koja je obuhvaćena CBAM Uredbom. 

Sukladno Uredbi (EU) 2023/956 Europskog parlamenta i Vijeća od 10. svibnja 2023. o uspostavi mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM), a kako bi se uvoznici pripremili i razumjeli aspekt predstojećih obaveza, Komisija organizira šest webinara koji pokrivaju opće značajke CBAM-a kao i specifičnosti svakog sektora (željezo i čelik, aluminij, cement, gnojiva, električna energija i vodik).

Zainteresirani dionici pozvani su da se registriraju i sudjeluju u webinarima te će imati mogućnost postavljanja pitanja na koja će se odgovarati uživo.

Prijave i informacije o održavanju svih webinara dostupne su na sljedećoj poveznici: Carbon Border Adjustment Mechanism (europa.eu)

Stručnjaci CBAM-a predstavit će opće aspekte Mehanizama za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM) i podijeliti specifične informacije za robu iz navedenih sektora. Predavanje će se sastojati od prezentacija i interaktivnih dijelova za odgovore na pitanja sudionika.
 
Ukoliko uvoznici neće moći prisustvovati navedenim webinarima, snimke istih bit će objavljene na Customs & Tax EU Learning Portal-u.

Stranica