Nepravilno iskazivanje emisije CO2 za Volkswagen vozila

Slika /slike/Vijesti/2015g/3304/shutterstock_176060399_cr.jpg

Održan je zajednički sastanak predstavnika Ministarstva financija i tvrtke Porsche Croatia, kao generalnog zastupnika marki Volkswagen vozila u Republici Hrvatskoj, a vezano uz najnoviji razvoj događanja o utvrđenim odstupanjima emisija ugljičnog dioksida (CO2) u određenom broju vozila Volkswagen grupacije.

Volkswagen grupacija izdala je priopćenje kojim se potvrđuje odstupanje iskazanih emisija ugljičnog dioksida (CO2) u određenom broju vozila u Europskoj uniji. S obzirom da se sustav oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila u Republici Hrvatskoj, između ostaloga, bazira i na emisiji CO2, na sastanku je potvrđeno da i u Republici Hrvatskoj postoji određen broj Volkswagen vozila s utvrđenim odstupanjima. Nastavno, to podrazumijeva izvjesnost nastupa fiskalnih posljedica, odnosno obvezu podmirivanja manje plaćenog posebnog poreza na ta motorna vozila.  
 
S obzirom na najnoviji razvoj događaja vezano uz nepravilnost iskazivanja emisija ispušnih plinova Volkswagen vozila, Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprava, kao porezno tijelo nadležno za utvrđivanje i naplatu posebnog poreza na motorna vozila, poduzeti će sve mjere radi zaštite fiskalnih interesa Republike Hrvatske i zakonitog uređenja stanja. 
 
Predstavnici tvrtke Porsche Croatia su potvrdili da će sva odstupanja u iskazivanju emisija ugljičnog dioksida (CO2) u najkraćem mogućem roku evidentirati, a sva dužna porezna davanja prema državnom proračunu Republike Hrvatske proizvođač, odnosno generalni zastupnik Volkswagen vozila u Republici Hrvatskoj podmiriti će sukladno zakonu.
 
Posebno je naglašeno da kupci vozila neće imati bilo kakve dodatne financijske ili administrativne obveze prema Carinskoj upravi.
 
 

Pisane vijesti