Izvješće Svjetske banke o napretku Republike Hrvatske u lakoći poslovanja za 2016. godinu

Slika /slike/Slike za objave za web/shutterstock_113872831_cr.jpg

U izvješću Svjetske Banke ocjenjeno je kako  po lakoći poslovanja Republika Hrvatska zauzima prvo  mjesto u kategoriji „Prekogranična trgovina“ čemu je najviše pridonio modernizirani i reformirani carinski sustav kao i uspostava i uporaba koncepta e-Carina.  

Doing Business (DB) godišnje izvješće Svjetske banke (WB) i Međunarodne financijske korporacije (IFC) koristi indeks ocjene „lakoće poslovanja“ kroz usporednu analizu propisa i glavnih procedura koje u svojem poslovanju prolaze poduzetnici i gospodarski subjekti u jedanaest tematskih područja i obuhvaća 189 država. Cilj izvješća je ukazati na značaj uklanjanja nepotrebnih birokratskih aktivnosti za privatni sektor.

Pokazatelj vezan uz djelokrug rada i poslovanje Carinske uprave odnosi se na jednostavnost i prilagođenost carinskih procedura u cilju ubrzanja i pojednostavljenja prekogranične trgovine (Trading Across Border). Metodologija koja se primjenjivala prilikom ocjenjivanja obuhvaća nove pretpostavke vezane za robu koja je predmet trgovine, trgovinskog partnera, način i rutu prijevoza robe, način plaćanja, dokumentaciju i mjerenje vremena temeljem čega se procjenjuje napredak u odnosu na proteklo razdoblje. Posebno su uzeti primjeri uvoza i izvoza, gdje prirodni trgovinski partneri mogu biti susjedna gospodarstva koja imaju pristup kopnom.

Kako je Carinska uprava u prethodnim godinama napravila velike reformske zahvate u okviru priprema za pristupanje Europskoj uniji od usklađivanja zakonodavstva i carinskih procedura do potpune uspostave sustava e-Carine, iz čega proizlazi da se svi dokumenti potrebni za postupak carinjenja podnose i razmjenjuju elektronskim putem što je dovelo do značajnog ubrzanja i pojednostavnjenja carinskih postupaka, pa tako i uvoza i izvoza koji su u ovom slučaju bili predmet analize Doing Business izvješća, ocjenjeno je da je postignut ogroman napredak i da Republika Hrvatska zauzima prvo  mjesto u kategoriji „Prekogranična trgovina.

Stoga prvo mjesto u navedenoj kategoriji predstavlja velik uspjeh za Carinsku upravu, a isto tako u odnosu na ostale pokazatelje i ova ocjena doprinosi i boljem ukupnom napretku Republike Hrvatske u izvješću  Svjetske banke.
 

Pisane vijesti