Nastupni posjet direktora seci centra središnjem uredu carinske uprave

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/a0a4vx_6311.jpg
  • Slika


Dana 30. ožujka 2010. godine g. Mladen Barišić, državni tajnik, ravnatelj Carinske uprave, primio je u nastupni posjet g. Gürbüz Bahadira, direktora Regionalnog centra  za suzbijanje prekograničnog kriminala (SECI Centar) sa sjedištem u Bukureštu, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj tijekom kojega će, pored Carinske uprave, posjetiti i Ravnateljstvo policije. Svrha ovog posjeta je upoznavanje g. Bahadira sa g. Barišićem, državnim tajnikom, ravnateljem Carinske uprave, a povodom njegovog nedavnog stupanja na dužnost direktora SECI Centra. Ovu dvogodišnju dužnost g. Badahir je preuzeo 1. siječnja 2010. godine, kao predstavnik Republike Turske.

Sam SECI Centar djeluje kao međunarodna organizacija u okviru SECI Inicijative (Inicijativa suradnje u jugoistočnoj Europi) koja je potaknuta još u svibnju 1995. godine u Beču u sklopu Euro - Atlantske kooperacije a u svrhu razvijanja kako političke tako i gospodarske stabilnosti u jugoistočnom dijelu Europe. To je jedinstvena operativna međunarodna organizacija koja olakšava razmjenu informacija o slučajevima prekograničnog kriminaliteta između provedbenih tijela različitih zemalja. Jedinstvenost ove inicijative očituje se i u zajedničkom djelovanju policije i carine, u neposrednoj suradnji unutar zajedničkog projekta.

Republika Hrvatska je postala članicom SECI Inicijative i SECI Centra 2001. godine. S današnjim danom SECI ima trinaest članica, a to su, uz Republiku Hrvatsku, Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Grčka, Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Turska. Međutim, interes za dobivanje statusa članice SECI-ja iskazale su još neke zemlje pa je taj postupak za primanje novih članica tijeku.



Pisane vijesti