Na graničnom prijelazu tovarnik spriječen ilegalan prijelaz državne granice tri državljana afganistana

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1966_201411282133353192.jpg

Dana 24. studenoga 2014. godine, na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Tovarnik Graničnog carinskog ureda Bajakovo, mjesna nadležnost Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Tovarnik, na ulazu u Republiku Hrvatsku, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice tri državljana Afganistana.

Naime, toga dana, oko podneva, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion grčkih registarcijskih oznaka kojim je upravljao grčki državljanin. Isti je za provoz na relaciji  Grčka – Belgija prijavio raznu robu (hladnjaci, materijal za pakiranje, sistemi za ventilaciju, dijelovi lifta).

Budući da je pregledom sklopa teretnog vozila utvrđeno presječeno carinsko uže koje je naknadno bilo spojeno zaljepljenom metalnom iglom, vozilo je izdvojeno za detaljni pregled.

Detaljnim pregledom sadržaja tovarnog prostora, među prijavljenom robom, otkrivene su tri osobe koje su ilegalno pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Stvarno stanje robe odgovaralo je prijavljenoj.

Zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje carinskog prekršaja, protiv grčkog vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog. U provedenom prekršajnom postupku vozač je proglašen krivim i kažnjem novčanom kaznom u iznosu od 1.200,00 kn koju je platio odmah na mjestu počinjenja prekršaja u dvotrećinskom iznosu, sukladno odredbama Prekršajnog zakona, nakon čega je vozač nastavio putovanje.

Naknadno je utvrđeno da su ilegalni imigranti državljani Afganistana koji su prepraćeni u Policijsku postaju Tovarnik radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.


 



Pisane vijesti