Na Graničnom prijelazu Bajakovo spriječen ilegalan prijelaz državne granice sedam imigranata

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1967_201411282137177695.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 27. studenoga 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, mjesna nadležnost Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, u dva odvojena slučaja, na ulazu u Republiku Hrvatsku, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice šest državljana Afganistana i jednog državljana Pakistana.

U prvom slučaju, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion bugarskih registarcijskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin. Isti je za provoz na relaciji  Bugarska – Portugal prijavio razne osvježivače zraka.

Budući da je vizualnim pregledom sklopa teretnog vozila utvrđeno presječeno carinsko uže koje je naknadno spojeno metalnom žicom, vozilo je izdvojeno za detaljan pregled.

Ovlašteni carinski službenici pristupili su detaljnom pregledu sadržaja tovarnog prostora. U unutrašnjosti tovarnog prostora među prijavljenom robom otkrili su šest osoba za koje je naknadno utvrđeno da se radi o državljanima Afganistana koje su ilegalno pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Stvarno stanje robe odgovaralo je prijavljenoj.
 
Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio carinski prekršaj, protiv vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog. U provedenom prekršajnom postupku vozač kamiona je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.200,00 kn. Optuženik je priznao krivnju te je na mjestu počinjenja carinskog prekršaja odmah platio izrečenu novčanu kaznu u dvotrećinskom iznosu od 800,00 kn i pripadajuće troškove prekršajnog postupka u iznosu od 200,00 kn.

U drugom slučaju se također radilo o bugarskom kamionu kojim je upravljao bugarski vozač, a koji je iz Turske za Englesku i Republiku Irsku prevozio majice i čarape. Pregledom kamiona utvrđeno je da carinsko obilježje i carinsko uže nisu oštećeni. Međutim, pregledom podvozja kamiona otkrivena je jedna muška osoba koja je zakačena za podvozje kamiona pokušala ilegalno prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Naknadno je utvrđeno da se radi o državljanu Pakistana.

Nakon obavljenih razgovora s policijskim službenicima vozači kamiona su nastavili putovanje, a ilegalni imigranti su predani policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti