Na Graničnom prijelazu Bajakovo spriječen ilegalan prijelaz državne granice pet državljana Afganistana

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1965_201411282127541684.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 26. studenoga 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, mjesna nadležnost Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, u suradnji s policijskim službenicima, na ulazu u Republiku Hrvatsku, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice pet državljana Afganistana.

Naime, toga dana na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion turskih registarcijskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin. Isti je za provoz na relaciji Turska – Belgija prijavio razne biskvite.

Budući da je vizualnim pregledom sklopa teretnog vozila utvrđeno presječeno carinsko uže koje je naknadno spojeno metalnom iglom, vozilo je izdvojeno za detaljan pregled.

Uz pomoć specijalizirane opreme policijski službenici su u tovarnom prostoru detektirali prisutnost osoba, nakon čega su ovlašteni carinski službenici pristupili detaljnom pregledu sadržaja tovarnog prostora. U unutrašnjosti tovarnog prostora među prijavljenom robom otkrili su pet osoba koje su ilegalno pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Stvarno stanje robe odgovaralo je prijavljenoj.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio carinski prekršaj, protiv vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog. U provedenom prekršajnom postupku vozač kamiona je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.200,00 kn. Optuženik je priznao krivnju te je na mjestu počinjenja carinskog prekršaja odmah platio izrečenu novčanu kaznu u dvotrećinskom iznosu od 800,00 kn i pripadajuće troškove prekršajnog postupka u iznosu od 200,00 kn.

Naknadno je utvrđeno da su ilegalni imigranti državljani Afganistana koji su predani policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti