Na CI Pasjak otkriven pokušaj krijumčarenja robe u vrijednosti od 146 380 eura

Dana 09. ožujka 2008. godine na CI Pasjak, CA Rijeka, na izlazu iz Republike Hrvatske otkriven je pokušaj lažnog prijavljivanja i iznošenja skrivene robe.

Naime, dolaskom teretnog motornog vozila bugarskih registarskih oznaka , vozač je prijavio robu (odjevni predmeti i elektronički moduli) u carinski postupak provoza, u količini od 3362 kg, odnosno 137 koleta.

Kako su carinski djelatnici tijekom pregleda dokumentacije te sravnjivanja sa prijavljenom robom pronašli dodatne CMR i proforme računa, a koji nisu bili priloženi u prijavi po TIR karnetu, posumnjalo se da prijavljena roba ne odgovara stvarnoj, te se pristupilo vaganju iste. Slijedom toga utvrđeno je da postoji višak robe i to 2 238 kg u odnosu na prijavljenu.

S obzirom na sumnju u lažno deklariranje, izvršen je detaljan pregled tovarnog prostora, te je iza prijavljene  robe pronađeno i 16 koleta- 566 kg dijelova električnih modula za motorna vozila, kao i 3 koleta-100 kg plastičnih kotura, čija ukupna vrijednost je 146.380,54 Eura.

Pronađena skrivena roba privremeno je oduzeta, a protiv odgovornih osoba pokrenut je prekršajni postupak koji je i okončan izricanjem novčane kazne prekršitelju u iznosu od 6.500,00 kn, te je izrečena zaštitna mjera oduzimanja skrivene robe.



Pisane vijesti