Na CI Lupinjak otkriven pokušaj krijumčarenja 3.220.000 komada cigareta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/new-22_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

  U okviru provođenja redovitih mjera carinskog nadzora, otkriven je pokušaj krijumčarenja cigareta po dolasku teretnog motornog vozila hrvatskih registarskih oznaka na izlazni terminal na carinskoj ispostavi Lupinjak

Dana 01. ožujka 2008. godine, na CI Lupinjak, Carinarnice Krapina u okviru provođenja redovitih mjera carinskog nadzora, otkriven je pokušaj krijumčarenja cigareta.

Naime, po dolasku teretnog motornog vozila hrvatskih registarskih oznaka na izlazni terminal  pristupilo se provođenju uobičajenih mjera carinske kontrole deklarirane pošiljke pregledom dokumentacije i pregledom teretnog prostora s robom, te je utvrđeno kako je carinsko obilježje (plomba) neoštećena.

Međutim, prilikom pregleda, između paleta deklarirane robe primijećeno je kako dio ambalaže ne odgovara ostatku ambalaže prijavljene robe po carinskoj deklaraciji. Također je teretno vozilo izvagano gdje je ustanovljena bitna razlika u težini odvage i težini pošiljke. Daljnjim pregledom pošiljke i kartonske ambalaže utvrđeno je kako su u istima nalaze cigarete te se pristupilo detaljnom pregledu teretnog vozila. Izvršenjem pregleda ukupna pronađena količina cigareta iznosila je 322 kutije s po 50 šteka, odnosno         16 100 šteka cigareta, odnosno 3.220.000 komada cigareta, vjerojatno krivotvorenih cigareta marke MARLBORO.

Isto tako pregledom je utvrđeno kako je carinsko uže na određenom dijelu prerađeno na način da se može izvući iz alki cerade, a da se pritom ne oštećuje carinsko obilježje.

Slijedom cijelog događaja protiv odgovornih osoba pokrenut je  prekršajni postupka te kazneni zbog djela opisanih u čl. 298. Kaznenog zakona, te odgovornosti za povredom carinskog obilježja i povredom intelektualnog vlasništva marke cigareta.

Predmetna roba kao i cigarete stavljene su pod carinski nadzor do okončanja postupka.



Pisane vijesti