Na CI Bajakovo otkriven pokušaj krijumčarenja 45.892 komada raznih vrsta parfema

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/1kwjfy_4541.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika


Dana 24. listopada 2009. godine, carinski službenik Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage Carinarnice Vukovar otkrio je pokušaj krijumčarenja 45.892 komada raznih vrsta parfema.

Naime, vozač teretnog motornog vozila turskih registracijskih oznaka prijavio je po TIR karnetu 472 kartona bruto težine 19.202 kilograma tekstilnih proizvoda. Postupajući prema kriterijima analize rizika (nepoznata prijevoznička tvrtka), carinski službenik izdvojio je teretno vozilo za detaljan pregled.

Pregledom kamiona RTG uređajem, uočeno je da prijavljena roba ne izgleda uobičajeno za pošiljku tekstila te je daljnjim pregledom utvrđeno da se u kartonskim kutijama omotanim u vreće, nalaze parfemi u količini od 45.892 komada, procijenjene vrijednosti 4.547,275.00 kuna.

Zbog povrede TIR Konvencije o prijevozu, neprijavljena roba smatra se sakrivenom te je za nju propisano oduzimanje u korist Republike Hrvatske. Isto tako, za navedenu robu se sumnja da su povrijeđena prava intelektualnog vlasništva jer se radi o slijedećim robnim markama: ARMANI, KENZO, HUGO BOSS, COCO CHANEL, PRADA i slično.

Kamion marke MAN s poluprikolicom oduzet je u korist Republike Hrvatske, a protiv prekršitelja pokrenut je prekršajni postupak, te mu je naplaćena novčana kazna od 20.000,00 kuna.



Pisane vijesti