Krivotvorene cemt dozvole na ci erdut i ci tovarnik

Dana 22. listopada 2009. godine u sklopu provedbe redovnih mjera carinskog nadzora, na CI Erdut – Carinarnica Osijek, kao i na CI Tovarnik – Carinarnica Vukovar carinski su službenici otkrili krivotvorene CEMT dozvole od strane srpskih prijevoznika.

U odvojenim slučajevima srpski prijevoznici su uz podnošenje jedinstvene carinske deklaracije podnijeli i CEMT dozvolu u carinskom postupku provoza robe kroz područje Republike Hrvatske za koje je kontrolom ustanovljeno da su iste krivotvorene.

Shodno međunarodnim sporazumima CEMT dozvola je multilateralna dozvola koju izdaje Europska konferencija ministara za promet, a na temelju koje je dopušteno obavljanje međunarodnog prijevoza tereta između država članica CEMT-a ili u tranzitu preko teritorija jedne ili više država članica CEMT-a vozilima koja su registrirana u jednoj od država članica CEMT-a. Na temelju CEMT dozvole dopušteno je obavljanje neograničenog broja vožnji u određenom vremenskom razdoblju (godini, mjesecu), a opremljena je pripadajućim dnevnikom putovanja.

 O navedenim krivotvorenim dozvolama obaviještena je Uprava cestovnog prometa, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture gdje su inspektori iste službe proveli prekršajni postupak te je u oba slučaja izrečena maksimalna novčana kazna za takav prekršaj u iznosu od 10.000,00 kuna. Krivotvorene CEMT dozvole su oduzete i predane policiji na daljnje postupanje.



Pisane vijesti