Međunarodna operacija „PANGEA IV“

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/ui4oox_11311.jpg
  • Slika
  • Slika

U vremenskom razdoblju od 20. do 27. rujna 2011. godine provedena je međunarodna carinska operacija „PANGEA IV“ usmjerena na otkrivanje krivotvorenih i zabranjenih lijekova i medicinskih proizvoda naručenih prvenstveno putem Interneta, a pristiglih putem redovne ili kurirske pošte.
U provedbu Operacije, inicirane od Svjetske carinske organizacije, uključilo se uz brojne carinske službe i Ministarstvo financija Carinska uprava, putem 8 carinarnica koje na prostoru svoje nadležnosti imaju poštu carinjenja ili neku od kurirskih službi kao što su DHL, FEDEX. Za vrijeme operacije pregledano ukupno 12.738 poštanskih pošiljki uključujući pismovne, preporučene i paketne pošiljke, te su u 16 slučajeva otkrivene nepravilnosti u slučajevima slanja lijekova od strane fizičkih osoba iz inozemstva za primatelje fizičke osobe u Republici Hrvatskoj.
U konkretnim slučajevima, sukladno Zakonu o lijekovima („Narodne novine“, broj 71/07) lijekovi se ne mogu uvoziti od strane fizičkih osoba u poštanskim pošiljkama iz inozemstva, te je u 11 slučajeva 1.658 komada lijekova vraćeno pošiljateljima. S obzirom da se u 5 pošiljaka za primatelja u Republici Hrvatskoj radilo o robi – tabletama u količini od 2.390 komada za koje postoji sumnja da povrjeđuju prava intelektualnog vlasništva, postupak provjere povrede je u tijeku.



Pisane vijesti