Izmjene propisa o ovlaštenim carinskim otpremnicima i zastupnicima

Objavom u „Narodnim novinama“, br. 122 od 28. studenoga 2007. godine, stupile su na snagu izmjene dvaju Pravilnika koji uređuju procedure izdavanja odobrenja za obavljanje djelatnosti ovlaštenih carinskih otpremnika i zastupnika, odnosno pri polaganju stručnog ispita za ovlaštenog carinskog zastupnika.

 

1. Izmjenama i dopunama Pravilnika o davanju odobrenja ovlaštenim carinskim otpremnicima i ovlaštenim carinskim zastupnicima (NN, br. 93/02, 125/02 i 68/03), u dijelu kojime je uređen postupak za izdavanje odobrenja, sada je propisano da, umjesto neposrednoga podnošenja i prilaganja određenih isprava, koje dokazuju uvjete o ispunjavanju uvjeta za izdavanje odgovarajućega odobrenja, kao i dokaza o nekažnjavanju, pribavljanje odnosnih isprava obavlja po službenoj dužnosti Carinska uprava, obzirom da raspolaže i potrebnim evidencijama.

 

Ujedno je brisana odredba o potrebi podnošenja isprave o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta poslovnog prostora za obavljanje otpremničke djelatnosti, obzirom da nadležni uredi za gospodarstvo, sukladno posebnim propisima, više ne izdaju takve isprave.

           

2. IzmjenamaPravilnika o polaganju stručnog ispita za ovlaštenog carinskog zastupnika (NN, br. br. 92/04, 180/04 i 107/06), rok koji je ostavljen kandidatu za odjavu/odustanak od polaganja stručnog ispita, je sa najkasnije osam dana prije dana određenog za polaganje ispita, smanjen na pet dana prije zakazanog dana ispita.



Pisane vijesti