Izmjena i dopune uredbe za provedbu carinskog zakona

Dana 23. prosinca 2010. godine Vlada Republike Hrvatske je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona.

Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona objavljena je u „Narodnim novinama“, broj 29/2011 dana 9. ožujka 2011. godine, te je stupila na snagu osmog dana od dana objave, odnosno dana 17. ožujka 2011. godine.

Donošenjem navedene Uredbe nastavljen je proces usklađivanja hrvatskog carinskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, pri čemu se predmetne izmjene i dopune u pretežitom dijelu odnose na:

–    odredbe o primjeni tzv. sigurnosnih mjera pri unošenju i iznošenju robe iz     carinskog područja Republike Hrvatske, te
–    odredbe kojim se detaljnije uređuju uvjeti i način provedbe provoznih i     izvoznih procedura uz primjenu sustava elektroničke razmjene podataka, uz     istovremeno zadržavanje odredba kojima se uređuje provedba postupka     provoza i izvoza na temelju pisane carinske deklaracije.

Također, predmetne izmjene i dopune u bitnome se odnose i na:

–    odredbe kojima se uređuje čuvanje oduzete strane robe,  

–    odredbe o obliku i sadržaju pečata i štambilja, kao carinskih obilježja, u smislu     usklađenja sa odredbama Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike     Hrvatske („Narodne novine“, br. 33/95) i Pravilnikom za primjenu Zakona o     pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske („Narodne novine“, br.     93/95),
–    odredbe o prestanku carinskog nadzora nad plovilima koja su radi posebne     uporabe bila puštena u slobodan promet do stupanja na snagu Uredbe o     izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona („Narodne     novine“, br. 69/06), odnosno do dana 1. srpnja 2006. godine, te
–    pojedine priloge i to: novi sadržaj postojećih obrazaca iz Priloga 31 A –  Popis     osjetljive robe, Priloga 33 C – Ogledni primjerak prateće provozne isprave i     Priloga 33 D – Ogledni primjerak Popisa stavki prateće provozne isprave,     potpuno nove obrasce iz Priloga 31 B – Ogledni primjerak prateće izvozne     isprave i Priloga 31 C – Ogledni primjerak Popisa stavki prateće izvozne     isprave, te brisanje obrasca iz Priloga 37 A – Bankovna garancija za porezni i     carinski dug duhanskih proizvoda.
    
Predmetnim izmjenama i dopunama, nadalje, uspostavljena je i pravna osnova za donošenje četiri podzakonska akata (pravilnika) kojima će se detaljnije urediti osobitosti provedbe carinskog postupanja pri podnošenju ulazne i izlazne sigurnosne skraćene deklaracije, provedba postupaka provoza i izvoza uz uporabu sustava elektroničke razmjene podataka kao i uvjeti i način provedbe postupaka provoza i izvoza, uz uporabu pisanih isprava, kada se te postupke ne bude moglo provesti elektroničkom razmjenom podataka (tzv. rezervni postupak) te postupak za dodjelu EORI broja u svrhu njegovog uvođenja i korištenja EORI broja za razdoblje nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U području sigurnosnih mjera (ulazne i izlazne sigurnosne skraćene deklaracije) te uređenja elektroničkog provoza i izvoza stupanje na snagu predmetne Uredbe neće dovesti do stvarne primjene novih instituta obzirom da će praktična primjena obveze podnošenja ulazne i izlazne skraćene deklaracije te provedbe postupka provoza i izvoza uporabom sustava elektroničke razmjene podataka ovisiti o određenjima navedenih podzakonskih provedbenih akata (pravilnika), ispunjavanju potrebnih tehničkih uvjeta, kao i o odgovarajućim daljnjim odlukama Carinske uprave.

Pri tome se napominje da se u ovome trenutku predviđa početak praktične primjene samo jednog segmenta u vezi s navedenim odredbama u području sigurnosnih mjera te uređenja elektroničkog provoza i izvoza, a koji se odnosi na početak provedbe provoznog postupka uz uporabu sustava elektroničke razmjene podataka (nacionalna primjena NCTS-a) s danom 1. kolovoza 2011. godine u okviru kojeg će se neizravno primjenjivati i sigurnosne odredbe vezane za ulazne sigurnosne skraćene deklaracije, s obzirom da će NCTS deklaracija sadržavati i tzv. sigurnosni set podataka. S time će se u vezi, dakle, odredbama odgovarajućih pravilnika te odlukama Carinske uprave podrobno uredit način i uvjeti praktične primjene predmetnih odredbi i instituta Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona.  

Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona („Narodnim novinama“, broj 29/2011) kao i pročišćeni tekst Uredbe za provedbu Carinskog zakona objavljeni su na web stranici Carinske uprave u dijelu „Propisi“.



Pisane vijesti