Pokrenute prekršajne prijave zbog nenamjenske uporabe označenih plinskih ulja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/emkqoa_9251.jpg

Dana 16.ožujka 2011. godine na području mjesne nadležnosti carinarnica Karlovac, Ploče, Slavonski Brod i Vukovar carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage podnijeli su prekršajne prijave na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama.

Naime, kontrolom namjenske uporabe pogonskog goriva u spremnicima četiriju osobnih vozila hrvatskih registracijskih oznaka utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i plinskog ulja obojanog plavom bojom.

Protiv počinitelja navedenog prekršaja podnesene su prijave na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama, te zahtjevi za naplatu trošarine. Za prekršitelje je predviđena i novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna do 10.000,00 kuna za fizičku osobu odnosno novčana kazna u iznosu od 20.000,00 kuna do 500.000,00 kuna za fizičku osobu obrtnika ako je prekršaj počinio u vezi sa obavljanjem obrta. Trošarina se obračunava sukladno članku 76. stavak 2. Zakona o trošarinama, na količine koje odgovaraju obujmu spremnika pogonskog goriva uvećane sto puta, prema visini propisanoj za plinsko ulje za pogon.



Pisane vijesti