Izmjena i dopune Carinskog zakona

Hrvatski sabor je na svojoj sjednici dana 23. travnja 2010. godine donio Zakon o izmjeni i dopunama Carinskog zakona.

Zakon o izmjeni i dopunama Carinskog zakona objavljen je u „Narodnim novinama“, broj 56/2010 dana 7. svibnja 2010. godine te isti stupa na snagu osmog dana od dana objave, odnosno dana 15. svibnja 2010. godine.

Odredbama navedenog Zakona o izmjeni i dopunama Carinskog zakona uspostavljaju se nove, načelne zakonske odredbe kojima se propisuje obveza podnošenja sigurnosne skraćene deklaracije prije unošenja robe u carinsko područje Republike Hrvatske kao i obveza podnošenja takve deklaracije za robu koja napušta carinsko područje Republike Hrvatske, s time da u posebno propisanim slučajevima sigurnosne skraćene deklaracije mogu biti obuhvaćene i takozvanim „redovitim“ carinskim deklaracijama.

Propisano je, također, da se takve sigurnosne skraćene deklaracije obvezno podnose uz uporabu sustava elektroničke razmjene podataka.

Temeljni cilj ovih novela Carinskog zakona bio je, dakle, preuzimanje u hrvatsko carinsko zakonodavstvo takozvanih sigurnosnih odredaba europskih carinskih propisa,  sukladno obvezi usklađivanja odredaba hrvatskog carinskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u Poglavlju 29 - Carinska unija.

Potrebnim se, također, ukazuje osobito napomenuti i da se novim zakonskim odredbama takozvane sigurnosne mjere za robu koja se unosi u ili iznosi iz carinskog područja uvode u hrvatsko carinsko zakonodavstvo na načelnoj razini, dok će se, dakle, provedbeni detalji koji se odnose na praktičnu primjenu odnosnih mjera konkretizirati podzakonskim propisima, te u skladu s obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela u postupku preuzimanja ne samo zakonodavstva nego i carinske prakse zemalja članica Europske unije.

To ujedno znači, što treba i osobito naglasiti, da stupanjem na snagu ovih zakonskih odredbi za gospodarske subjekte koji sudjeluju u carinskom poslovanju, ne nastaju nikakve dodatne obveze.

Zakon o izmjeni i dopunama Carinskog zakona („Narodnim novinama“, broj 56/2010) je objavljen na web stranici Carinske uprave u dijelu „Propisi“.



Pisane vijesti