Info dan: republika hrvatska u programima unije: mogućnosti i rezultati, carinska uprava predstavila program zajednice customs 2013

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/ekmiv3_7801.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ponedjeljak, sunčano jutro, pretposljednjeg dana mjeseca studenog, u okviru programa „Info dan: Republika Hrvatska u programima Unije: mogućnosti i rezultati“ u organizaciji Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju EU fondova, u Sveučilišnoj nacionalnoj knjižnici u Zagrebu, među ostalim institucijama, Carinska uprava predstavila je program Zajednice CUSTOMS 2013.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između RH i Europske zajednice, 2006. godine, o sudjelovanju Hrvatske u programu CUSTOMS 2007. započinje njegova implementacija u Carinskoj upravi te se nastavlja kroz program CUSTOMS 2013.

Navedenim programom omogućuje se zemljama sudionicama aktivna suradnja u provedbi i kreiranju carinske politike EU kroz sudjelovanje carinskih stručnjaka zemalja sudionica u radnim skupinama koje Europska komisija osniva u cilju praćenja provedbe carinskog EU zakonodavstva, kao i u cilju donošenja prijedloga novih carinskih propisa, pri čemu carinski stručnjaci razmjenjuju informacije i iskustva u svrhu implementacije najbolje prakse zemalja sudionica.
 
U navedenom razdoblju 276 carinskih stručnjaka sudjelovalo je u 199 aktivnosti programa u kojem godišnji okvirni iznos sredstva iznosi 80.000,00 €.

Za web portal Carinske uprave predstavljajući program CUSTOMS 2013, pomoćnica ravnateljice gđa. Ivana Soić izrazila je svoje osobno zadovoljstvo sudjelovanjem i predstavljanjem Carinske uprave na Info danu ističući pritom prednosti navedenog programa. Navedeni programi našim carinskim stručnjacima omogućuju direktan uvid u zakonodavstvo Europske unije, kao i u njegove izmjene. Naime, naši službenici ostvaruju mnogobrojne radne posjete drugim carinskim službama, a sve u cilju da se uoči najbolja carinska praksa pritom povećavajući svake godine svoj udio u sudjelovanju unutar ovoga programa, istaknula je pomoćnica Soić.

Obzirom da je ova promotivna aktivnost prvenstveno bila namijenjena vanjskoj javnosti te da su sudionici razmjenjivali s posjetiteljima korisne informacije kao i promotivne materijale, prigodne kišobrane i reflektirajuće prsluke, naša kolegica koja je ujedno i kontakt osoba za radne posjete gđa. Romana Robnik, naglasila je važnost ovakvih aktivnosti kojima se građani educiraju o projektima koje provode ovlaštene institucije, a što uvelike doprinosi javnoj promociji i transparentnosti rada.

Na našem info štandu razgovarajući sa pomoćnicom ravnateljice, gđom. Zlaticom Tomašević, aktivnim sudionikom programa od njegove implementacije, doznali smo na koji je način program utjecao na njezin profesionalni rad. Obzirom na područje koje profesionalno pokrivam, odnosno ostvarivanje IT rješenja povezanosti carinskog sustava s carinskim sustavom zemalja članica Europske komisije, meni, koristeći ovaj program sudjelovanja na radnim sastancima, konferencijama i seminarima, uvelike je pomogao u sagledavanju sveukupnosti posla koji se treba obaviti kao i u rješavanju svakodnevnih poslovnih problema.

Mogli smo primijetiti da je zajednički info štand, Carinske i Porezne uprave bio dobro posjećen, tražile su se informacije i kontakti, uzimani su pripremljeni info materijali o bitnim značajkama ovog projekta, što je svakako pozitivan signal da bi se i dalje trebalo nastaviti sa sličnim projektima u svrhu prezentacije našeg rada, rada Carinske uprave. Također, ovo je bila i dobra prilika za razmjenu iskustva u upravljanju projektima s kolegama iz drugih državnih tijela.



Pisane vijesti