EU pravni okvir za EMCS sustav

Slika /arhiva/Slike/Novosti/3ylxwv_12891.jpg

Nacionalna primjena Sustava kontrole kretanja trošarinskih proizvoda (EMCS) započinje 1. ožujka 2013. godine, a danom pristupa Europskoj uniji Republika Hrvatska će biti u obvezi primjenjivati navedeni sustav i za kretanja trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine koja se odvijaju između RH i drugih država članica Europske unije.

Kako bi se gospodarskim subjektima, budućim korisnicima EMCS sustava, osigurao pravovremen pristup relevantnoj dokumentaciji koja definira pravni okvir za uspostavu, razvoj i uporabu EMCS sustava, Carinska uprava je odlučila objaviti na svojim web stranicama u dijelu e-Carina/EMCS, sljedeće EU propise (na engleskom jeziku kao i u prijevodu na hrvatski):

- Direktiva Vijeća 2008/118/EZ od 16. prosinca 2008. – predstavlja pravnu osnovu za uporabu EMCS sustava i uvođenje elektroničkog trošarinskog dokumenta (e-TD) koji pokriva kretanje trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine i zamjenjuje papirnati prateći trošarinski dokument (PTD).

- Uredba Komisije (EZ) br. 684/2009 od 24. srpnja 2009. – propisuje implementaciju Direktive 2008/118/EZ, odnosno definira strukturu i sadržaj elektroničkih poruka koje se razmjenjuju putem sustava EMCS, te pravila i postupke za razmjenu istih.



Pisane vijesti