Emcs poslovne i tehničke specifikacije

Slika /arhiva/Slike/Novosti/3ylxwv_12901.jpg

Carinska uprava je odlučila objaviti na svojim web stranicama u dijelu e-Carina/EMCS dokumente koji sadrže EU poslovne i tehničke specifikacije za EMCS sustav kako bi se budućim korisnicima, gospodarskim subjektima, omogućio uvid kako u poslovne procese i funkcionalni model EMCS sustava tako i u tehničke specifikacije nužne za dizajn i razvoj aplikacija kompatibilnih s EMCS sustavom.

Osnovni poslovni procesi i funkcionalnosti koji moraju biti podržani EMCS sustavom definirani su u dokumentu Funkcionalne trošarinske specifikacije sustava odnosno FESS (engl. Functional Excise System Specification). Dokument FESS opisuje cjelovit i detaljan funkcionalni model EMCS sustava,  definira obuhvat, sadržaj i sudionike samoga sustava, te detaljno razrađuje sve zahtijevane funkcionalnosti.

Temeljni dokument za dizajn i razvoj tehničkih komponenti EMCS aplikacije tj. sustava je Dokument dizajna nacionalne trošarinske aplikacije odnosno DDNEA (engl. Design Document for National Excise Application). Dokument DDNEA sadrži detaljnu definiciju protokola razmjene informacija koje trebaju biti podržane u različitim poslovnim procesima, te strukturu i pravila razmjene podataka odnosno poruka (engl. IE – Information Exchange).

Za gospodarske subjekte koji posluju u sustavu odgode plaćanja trošarine, a namjeravaju razviti vlastite IT sustave kompatibilne s EMCS-om, dokument DDNEA predstavlja polazište za razvoj i dizajn vlastite aplikacije obzirom da isti specificira zahtjeve dizajna kojima svaka EMCS aplikacija mora odgovarati te se smatra obveznim dokumentom za cjelokupnu implementaciju sustava.



Pisane vijesti