Dovršen bilateralni screening za poglavlje 16. Porezi

Dana 03. i 04. srpnja 2006. godine u Bruxellesu,  održan je bilateralni screening za poglavlje 16. Porezi, tijekom kojeg su hrvatski predstavnici detaljno upoznali Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog poreznog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske Unije u ovom poglavlju, kao i sa stanjem pratećih IT i administrativnih kapaciteta. Na sastanku su sudjelovali predstavnici hrvatskog izaslanstva i predstavnici Europske komisije.

 

Radnu skupinu za poglavlje Porezi čine predstavnici Ministarstva financija, Carinske uprave, Porezne uprave, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatske udruge banaka, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Instituta za javne financije, Pravnog fakulteta, Ekonomskog instituta, Udruge poreznih savjetnika i pomagača, Gradskog zavoda za obradu podataka( sadašnji APIS ) i predstavnici gospodarstvenika.

 

Poglavlje 16. Porezi sadrži slijedeće cjeline:

 

1.       Neizravni porezi (porez na dodanu vrijednost i trošarine)

2.       Izravni porezi

3.       Administrativna suradnja i informatizacija (informatički sustav povezanosti)

 

Sam tijek bilateralnog screeninga odvijao se na način da su izvršene prezentacije hrvatskog poreznog sustava i administrativnih kapaciteta, izravnih poreza i poreza na dodanu vrijednost, dok je drugi dan prezentirano hrvatsko trošarinsko zakonodavstvo, kompjutorizacija, međunarodna suradnja i porezni nadzor. Nakon izlaganja uslijedila su pitanja Europske komisije i pojašnjenja hrvatskih članova radne skupine.



Pisane vijesti