Bilateralni posjet Carinskoj upravi Republike Makedonije

  • Slika /5388/carinska uprava mk.jpg
  • Slika

Delegacija Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske boravila je 3. listopada 2017.u službenom posjetu Carinskoj upravi Republike Makedonije   

U okviru radnog posjeta u Skoplju našu delegaciju, predvođenu pomoćnikom ministra financija i ravnateljem Carinske uprave gosp. Hrvojem Čovićem, u čijoj su pratnji bili pomoćnik ravnatelja Sektora za carinski sustav gosp. Bosiljko Zlopaša i koordinator za EU i međunarodnu suradnju gosp. Miroslav Lučić, primio je ministar financija Republike Makedonije gosp. Dragan Tevdovski i održao kraći radni sastanak. Pritom je ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija RH gosp. Čović upoznao ministra s ulogom, zadaćama  i značajem službe u okviru Ministarstva financija RH, iskustvima tijekom pregovora o ulasku RH u EU, izazovima s kojima se služba susretala te novostima koje je za službu donio ulazak RH u EU. Istovremeno, obostrano je naglašena dobra suradnja s carinskom službom Republike Makedonije i ponuđena daljnja pomoć u izazovima koje carinsku službu Makedonije očekuju na putu pristupanja Makedonije u EU.

Tijekom radnog dijela posjeta Carinskoj upravi Republike Makedonije, gdje je hrvatsku delegaciju primio ravnatelj Carinske uprave gosp. Gjoko Tanasoski s delegacijom u sastavu Zlatko Veterovski, Ilija Janoski i Saša Sašek, predstavljen je ustroj carinske službe Makedonije te uloga i ovlasti  koju služba ima u okviru ministarstva financija. Delegacija iz Republike Hrvatske predstavila je ustrojstvo Carinske uprave Ministarstva financija RH, s naglaskom na preustroj obavljen do trenutka pristupanja u EU, kao i zadnji preustroj koji je na snazi od 1. rujna 2017. Poseban naglasak je stavljen na hrvatski model oporezivanja motornih vozila, gdje je u prezentaciji predstavljeno uvođenje posebnog poreza s CO2 komponentom na motorna vozila, kao i zadnje izmjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, s rezultatima koji se vide na tržištu, fiskalnim učincima i trendovima. Također su predstavljene novosti vezane uz stupanje na snagu Carinskog zakonika Unije od 1. svibnja 2016., poglavito u usporedbi s prethodnim Carinskim zakonikom Zajednice.

Posjet je bio uspješan i otvorio je prostor za daljnje jačanje uspješne suradnje dviju službi.

Pisane vijesti