Sastanak carinskih službi „kvadrilaterale“ – Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske

Slika /5388/5389/carinska uprava rh kvadrilaterala.JPG

Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske  5. listopada 2017.  bila je domaćin tradicionalnom sastanku carinskih službi država „kvadrilaterale“.

Sastanak je održan u Zagrebu, u Središnjem uredu Carinske uprave uz sudjelovanje pomoćnika ministra financija i ravnatelja Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske gosp. Hrvoja Čovića s timom suradnika. Financijsku upravu Republike Slovenije predstavljala je gospođa Jana Ahčin, glavna direktorica financijske uprave Republike Slovenije, sa suradnicima. Nacionalnu upravu za poreze i carine Mađarske predstavljao je zamjenik direktora za nadzor gosp. Atila Polcz sa suradnicima, a Carinsku agenciju Italije predstavljao je Enrico Martino, direktor za međunarodne odnose, sa suradnicima. 

Na sastanku je svaka služba stavila naglasak i predstavila jednu od tema iz carinske nadležnosti, a obrađene su i teme od zajedničkog interesa na EU i međunarodnoj razini, što će koristiti budućoj koordinaciji stajališta po tim pitanjima. Predstavnici Slovenije prezentirali su problem razlike u odlučivanju nacionalnih sudova, Suda EU i stajališta Europskog revizorskog suda i OLAF-a po pitanju rješenja i presuda u predmetima koji se tiču umanjivanja carinske vrijednosti, podrijetla ili antidampinških davanja. Carinska uprava Ministarstva financija RH predstavila je nadzorne mjere i uspjehe u suzbijanju prijevara na uljima za podmazivanje, a predstavnici Mađarske su upoznali sudionike sa sustavom EKAER za kontrolu robe u motornim vozilima iznad 3,5 tone koja prometuju  javnim cestama. Informacije koje su predstavljene i razmijenjene su vrlo korisne za daljnju suradnju, pružaju nove spoznaje u primjeni EU i nacionalnih propisa,  i otvaraju nove mogućnosti suradnje, a sudionici su izrazili podršku i suglasnost u odnosu na buduće sastanke ovog formata koji bi trebali biti usmjereni na radni i praktični dio suradnje, vodeći računa o terminu i trajanju ovakvih sastanaka, kao što je bio slučaj ovoga puta.

Pisane vijesti