Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske u periodu od 19. do 21. lipnja 2010. godine

Tijekom proteklog perioda na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja ili su naplaćene mandatne kazne.

Dana 19. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, na Carinskoj ispostavi Macelj, carinski službenici pregledom kombi vozila francuskih registracijskih oznaka pronašli su tri komada PLAZMA televizora marke “LG“, 2 komada LCD televizora marke “LG“, kompjuter marke “ACER“ i harmoniku marke “ROLAND“ koje stranka nije prijavila prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Vrijednost pronađene robe je ukupno 44.891,18 kuna. Za počinitelje prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, na Carinskoj ispostavi Kaštel, carinski službenici zaustavili su osobno motorno vozilo marke “BMW“ stranih registracijskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin. Izvršenom provjerom istog, utvrđeno je da hrvatski državljanin ne ispunjava uvjete propisane zakonom za upravljanje vozilom stranih registracijskih oznaka. Obzirom kako postoji sumnja da vozilo nije prošlo redovitu carinsku proceduru, nastao je novi carinski dug u iznosu od 70.769,89 kuna. Sporno vozilo privremeno je oduzeto. Protiv hrvatskog državljanina podnesena je prekršajna prijava zbog povrede Carinskog zakona. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.

Dana 20. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, na Carinskoj ispostavi Rupa, carinski službenici naplatili su dvije mandatne kazne hrvatskim državljanima jer prilikom ulasku u Republiku Hrvatsku nisu prijavili modelarski helikopter s daljinskim upravljačem i kompresor marke “ROWI“. Ukupna vrijednost neprijavljene robe je 5.022,00 kuna.

Dana 21. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, pregledom autobusa bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka pronašli su 2.000 komada raznih marki cigareta. Sporne cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske, a za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu. Također, na Carinskoj ispostavi Stara Gradiška, na području iste Carinarnice, carinski službenici su pregledom autobusa bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka pronašli 2.400 komada cigareta marke “MANCHESTER“. Pronađene cigarete su oduzete, a za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 100.000,00 kuna.
 

Pisane vijesti