Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske dana 9. ožujka 2010. godine

Tijekom proteklog dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, na Carinskoj ispostavi Batina, carinski službenici, u osobnom motornom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin, pronašli su sakriveno ukupno 600 komada cigareta te sportske opreme, 12 kompleta trenirki i 7 komada donjih dijelova trenirki sa znakom „NIKE“, za koju se dodatno sumnja u povredu prava intelektualnog vlasništva. Roba je privremeno oduzeta do okončanja prekršajnog postupka.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici su u osobnom motornom vozilu talijanskih registracijskih oznaka, kojim je upravljala državljanka Republike Srbije, pronašli skriveno 2.600 komada cigareta u vrijednosti od 1.300,00 kuna. Protiv počinitelja podnijeta je prijava o počinjenom prekršaju, te je kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna. Roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.
Također na Carinskoj ispostavi Bajakovo, u autobusu makedonskih registracijskih oznaka, carinski su službenici pronašli skriveno 4.600 komada cigareta ukupne vrijednosti 2.300,00 kuna. Protiv počinitelja podnijeta je prijava o počinjenom prekršaju, te je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 kuna. Roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana, provjerom dokumenata i pregledom robe u postupku puštanja robe u slobodan promet utvrđeno je da je uvoznik podnio neispravnu izjavu o podrijetlu robe, čime je nastala razlika u davanjima pri uvozu u ukupnom iznosu od 5.448,07 kuna. Protiv prekršitelja pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, na Carinskoj ispostavi Škrljevo, carinski službenici su dana 21.01.2010. godine vršili kontrolu namjenskog korištenja plinskog ulja u spremnicima teretnih vozila, sukladno Zakonu o trošarinama. Tijekom kontrole iz spremnika teretnog vozila uzet je uzorak goriva u nazočnosti vozača i dostavljen u carinski laboratorij na daljnje ispitivanje. Laboratorijskim je ispitivanjem utvrđeno nenamjensko korištenje plinskog ulja u spremniku motornog vozila te je pokrenut prekršajni postupak protiv prekršitelja, a iznos trošarine koju je potrebno platiti je 286.000,00 kuna.



Pisane vijesti