Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske u periodu od 6. do 8. ožujka 2010. godine

Tijekom proteklog perioda na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja ili su naplaćene mandatne kazne.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, Carinskoj ispostavi Lupinjak carinski službenici otkrili su pokušaj krijumčarenja 18,5 kg kave u osobnom motornom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka. Protiv prekršitelja pokrenut je prekršajni postupak. Na Carinskoj ispostavi Macelj pokrenuta je prijava o počinjenom carinskom prekršaju protiv hrvatskog državljana iz razloga što nije prijavio ručni sat u vrijednosti od 1.170,00 EURA. Roba je privremeno oduzeta do okončanja prekršajnog postupka. Pokrenuta su dva prekršaja iz nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture protiv dvojice srpskih vozača teretnih vozila jer su upravljali teretnim vozilom bez odgovarajuće dozvole za cestovni prijevoz. Tom je prilikom inspektor cestovnog prometa izrekao kazne u ukupnoj visini od 10.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, Carinskoj ispostavi Luka Rijeka carinski službenici su prilikom obrade JCD za primatelja robe iz Republike Hrvatske izvršili pregled kontejnera i utvrdili da se pored prijavljene nalazi i neprijavljena roba. Protiv prekršitelja pokrenut je prekršajni postupak, a za višak robe obračunat je carinski dug u iznosu od 8.607,53 kune.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana pokrenuta je prijava o počinjenom carinskom prekršaju protiv dvojice srpskih državljana zbog pokušaja unosa dva osobna motorna vozila u Republiku Hrvatsku s registracijskim oznakama koje ne pripadaju vozilima. Ukupna procijenjena vrijednost vozila je 40.000,00 kuna. Također naplaćeno je ukupno šest mandatnih kazni putnicima zbog toga što nisu prijavili predmete kućanstva na ulasku u Republiku Hrvatsku. Protiv slovenskog i dva srpska prijevoznika pokrenuta je prijava iz nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jer su upravljali teretnim vozilom bez odgovarajuće dozvole za cestovni prijevoz.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, na Carinskoj ispostavi Kaštel, hrvatska putnica nije prijavila razne predmeta kućanstva u vrijednosti 3.650,00 kuna. Iz tog razloga naplaćena je mandatna kazna, a carinski dug za robu procijenjen je na iznos od 1.288,45 kuna. Nakon što su carinski dug i kazna naplaćeni, putnica je nastavila put u Republiku Hrvatsku.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, na Carinskoj ispostavi Maljevac, carinski službenici su kod slovenske državljanke u osobnom motornom vozilu pronašli ukupno 3.380 komada cigareta, stoga je protiv putnice pokrenuta prijava o počinjenom carinskom prekršaju.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage tijekom svojih aktivnosti zatekli su u nezakonitoj prodaji alkoholnih pića dvije fizičke osobe protiv kojih je pokrenuta prijava o počinjenom prekršaju, a roba (alkoholna pića) u količini od 20,5 litara je privremeno oduzeta do okončanja postupka.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Split, Carinskoj ispostavi Vinjani Donji, carinski službenici pregledom dva osobna motorna vozila hrvatskih registracijskih oznaka i stvari u vozilima pronašli su ukupno 25,25 kg rezanog duhana i 1000 komada cigareta raznih vrsta. Protiv oba prekršitelja pokrenuta je prijava o počinjenom carinskom prekršaju, a roba je privremeno oduzeta do okončanja postupka.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinskoj ispostavi Bajakovo carinski službenici pregledom dva teretna vozila makedonskih registracijskih oznaka pronašli su sakriveno ukupno 7.200 komada cigareta. Protiv oba vozača pokrenuta je prijava o počinjenom carinskom prekršaju i izrečena im je kazna u ukupnoj visini od 6.000,00 kuna, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.
 
Službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u teretnom vozilu srpskih registracijskih oznaka pregledom su pronašli ukupno 8.200 komada cigareta. Protiv vozača pokrenuta je prijava o počinjenom carinskom prekršaju te mu je izrečena kazna u visini od 3.000,00 kuna, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.
 
Na Carinskoj ispostavi Željeznički kolodvor Tovarnik,  prilikom pregleda međunarodnog vlaka i pregledom prtljage kod hrvatske putnice pronađeni su odjevni predmeti koji nisu bili prijavljeni ukupne vrijednosti od 3.160,00 kuna. Protiv putnice pokrenuta je prijava o počinjenom carinskom prekršaju.
 

Pisane vijesti