Aktivnosti na carinskom području republike hrvatske dana 2. ožujka 2010. godine

Tijekom jučerašnjeg dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su carinske prekršaje slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, na carinskoj ispostavi Rupa državljanin Crne Gore prijavio je za provoz osam rabljenih osobnih motornih vozila. Carinski službenik koji je pregledavao prijavljenu robu pronašao je na gornjoj platformi prikolice za prijevoz motornih vozila u jednom od prijavljenih vozila u prtljažniku ilegalnog putnika. Vozač kamiona i ilegalni putnik predani su graničnoj policiji Rupa na daljnje postupanje, a roba je pod carinskim nadzorom.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, na ispostavi Goričan hrvatska državljanka prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavila 200 komada memorijskih kartica za mobitele u vrijednosti 10.000,00 kuna. Protiv putnice pokrenut je prekršajni postupak, dok je roba privremeno zadržana do okončanja postupka.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na ispostavi Žitnjak pokrenut je prekršajni postupak protiv uvoznika zbog pogrešnog otpisa uvozne robe. Navedeni otpis  utvrđen je provjerom normativa i evidencija, a utvrđena je razlika u ukupnom iznosu od 69.140,84 kuna. Na ispostavi Bregana protiv državljana BIH podnesena je prijava o počinjenom carinskom prekršaju jer nije prijavio opremu za mesarski obrt u vrijednosti 1.335,77 EUR-a koja se nalazila u teretnom vozilu slovenskih registracijskih oznaka. Također pokrenuta je prijava o počinjenom carinskom prekršaju protiv državljana BIH iz razloga što prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavio upravljački dio za stroj, brusove i kružnu pilu u ukupnoj vrijednosti 23.120,00 kuna koja se nalazila u vozilu njemačkih registracijskih oznaka.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, na ispostavi Poreč uvoznik je prijavio robu za carinjenje iz Nizozemske, odnosno puštanje robe u slobodan promet, a prema prijavljenome robu je prevozio slovenski prijevoznik. Sustav za obradu deklaracija signalizirao je da je potrebno provjeriti troškove prijevoza i osiguranja, a carinski službenik dodatno je provjerio da li slovenski prijevoznik posjeduje dozvolu za prijevoz za treće zemlje što dotični nije imao. Takvim načinom poslovanja slovenski je prijevoznik počinio prekršaj sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu te mu je prometni inspektor izrekao kaznu u visini od 7.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, na ispostavi Dubrava Križovljanska na ulasku u Republiku Hrvatsku prilikom kontrole teretnih vozila carinski službenik je utvrdio da makedonski državljanin vrši prijevoz bez odgovarajuće dozvole prema Zakonu o cestovnom prometu, stoga je pozvan inspektor cestovnog prometa koji mu je izrekao kaznu u iznosu od 7.000,00 kuna.



Pisane vijesti