Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske dana 3. ožujka 2010. godine

Tijekom jučerašnjeg dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su niz nepravilnosti slijedom kojih su naplaćene mandatne kazne, odnosno pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja istih.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana pokrenut je prekršajni postupak protiv slovenskog državljanina zbog toga što nije prijavio svjetleće reklame ukupne vrijednosti 503.470,00 kuna, koje su se nalazile u tovarnom prostoru teretnog vozila slovenskih registracijskih oznaka. Također, na istoj ispostavi naplaćene su mandatne kazne hrvatskim državljanima u dva odvojena slučaja gdje su putnici u osobnim automobilima pokušali bez prijave unijeti odjevne predmete vrijednosti 3.000,00, odnosno 3.400,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, na Carinskoj ispostavi Macelj otkriveni su pokušaji obavljanja međunarodnog cestovnog prometa bez važećih CEMT dozvola, čime su povrijeđene odredbe Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te je o istim događajima obaviješteno nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Inspekcija nadležnog Ministarstva srpskom prijevozniku zbog nepoštivanja navedenog Zakona izrekla je novčanu kaznu u iznosu od 5.000,00 kuna, dok je talijanskom prijevozniku određena novčana kazna u iznosu od 7.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, na Carinskoj ispostavi Goričan, pri provedbi carinskog postupka za puštanje robe u slobodan promet utvrđeno je da za određenu robu unutar iste pošiljke ne postoji uvjet za primjenu niže (preferencijalne) stope carine jer ista nije obuhvaćena potvrdom o podrijetlu robe, odnosno EUR 1. potvrdom. Pokrenut je novi postupak s ispravnom primjenom i deklariranjem robe, te je time nastao carinski dug u iznosu od 60.664,67 kuna.
 

Pisane vijesti