Vijeće EU donijelo 13. paket sankcija protiv Rusije

Slika /slike/Slike za objave za web/informacije.jpg

U seriji L Službenog lista EU, od petka, 23. veljače 2024. godine, objavljen je 13. paket mjera ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini.

UREDBA VIJEĆA (EU) 2024/745 od 23. veljače 2024. o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini

Novi paket dodatno ograničava ruski pristup vojnoj tehnologiji, primjerice dronovima, a na popis su uvrštena nova poduzeća i osobe koji sudjeluju u ruskim ratnim naporima.

Na temelju čvrstih dokaza iz raznih izvora, te trgovinskih i carinskih podataka, u novi je paket na popis subjekata povezanih s ruskim vojno-industrijskim kompleksom (Prilog IV.) uvršteno 27 novih poduzeća iz Rusije i iz trećih zemalja. Na njih se primjenjuju stroža ograničenja izvoza robe i tehnologije s dvojnom namjenom te robe i tehnologije koje bi mogle doprinijeti tehnološkom jačanju ruskog obrambenog i sigurnosnog sektora.

Popis partnerskih zemalja za neizravnu zabranu uvoza željeza i čelika u novom je paketu mjera proširen na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pisane vijesti