Stop nezakonitoj prodaji duhana i cigareta

Slika /14056 vijest Zagreb duhan/Slika 1.jpg

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb spriječili nezakonitu prodaju duhana i cigareta na gradskoj tržnici u Zagrebu.

Na prostoru tržnice u Zagrebu 24. veljače 2024. godine ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb obavljali su kontrolu provedbe Zakona o trošarinama. Na tržnici su zamijećene dvije muške osobe, recidivisti u počinjenju prekršaja iz Zakona o trošarinama i kaznenih djela Nedozvoljena trgovina, kako stoje pored osobnih vozila zagrebačkih registarskih oznaka i manipuliraju s vidno ispunjenim PVC vrećama i torbama za koje je postojala osnovana sumnja da se u istima nalaze duhanski proizvodi namijenjeni nezakonitoj prodaji na prostoru gradske tržnice.
Pregledom vozila i PVC vreća i torba, koje su osumnjičeni izvadili iz osobnih vozila, pronađeno je ukupno 35,20 kilograma sitno rezanog duhana i 6960 komada cigareta. Pronađeni duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
 
Zbog nezakonitog posjedovanja duhanskih proizvoda osumnjičenima će biti izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 10.000 eura. Kako su navedeni odbili postupiti po naredbi ovlaštenih carinskih službenika osumnjičenima će biti izdan i prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 5.000 eura.
Kao mjera osiguranja naplate trošarine, sukladno članku 122. Zakona o trošarinama privremeno su oduzeta osobna vozila koje su prekršitelji koristili za nezakonit prijevoz i skladištenje duhanskih proizvoda, a nadležnom carinskom uredu bit će dostavljen zahtjev za naplatu trošarine u ukupnom iznosu 4.916,30 eura.               

Pisane vijesti