Zapljena 590 000 komada cigareta na graničnom prijelazu Karasovići

  • Slika /8804/Cigare K7.jpg
  • Slika
  • Slika

Detaljnim pregledom prikolice teretnog vozila  crnogorskih registarskih oznaka pronađeno je 590 000 komada krijumčarenih cigareta za što je obračunata trošarina u iznosu od 639.560,00 kuna.
 

Dana 8. rujna 2020. godine, u 05,12 sati, na graničnom prijelazu Karasovići, ulaznoj carinskoj kontroli pristupilo je teretno vozilo marke „Mercedes“, tip Actros, crnogorskih registarskih oznaka s pripadajućom prikolicom marke „Schmitz“, crnogorskih registarskih oznaka, kojim je upravljao crnogorski državljanin.
Temeljem podataka s osnove lokalne analize rizika, kao i utvrđene razlike između deklarirane i izmjerene težine vozila, isto je izdvojeno za detaljan pregled. Pri pregledu prikolice-hladnjače, u stražnjem lijevom gornjem kutu uočena su dva vijka s aluminijskom pločicom koja nisu dio standardne izvedbe predmetne prikolice, a što je bio razlog za osnovanu sumnju da se radi o prerađenom prostoru za krijumčarenje. Navedeni prostor je pregledan endoskopom i uočene su kartonske kutije nepoznatog sadržaja. Nakon toga se zastalo s pregledom do ishođenja sudskog naloga, a daljnje postupanje su preuzeli djelatnici kriminalističke službe Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Nakon izvršenog detaljnog pregleda prostora predmetne prikolice pronađeno je ukupno 590 000 komada cigareta i to: 390 000 komada cigareta „REGINA RED“ i 200 000 komada cigareta „REGINA BLUE“, proizvedenih u Hong Kongu (prema deklaraciji na svakoj kutiji cigareta), bez nadzornih markica.

Za navedene cigarete obračunata je trošarina u iznosu od 639.560,00 kuna, a protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku. Pronađene cigarete i teretno vozilo s prikolicom privremeno su oduzeti.

Pisane vijesti