Zakon o carinskoj službi


Hrvatski sabor je na sjednici dana 03. srpnja 2009. godine donio Zakon o carinskoj službi.
Zakon o carinskoj službi objavljen je u „Narodnim novinama“, broj 83/2009. dana 15. srpnja 2009., te stupa na snagu dana 23. srpnja 2009. godine.

Zakonom o carinskoj službi uređuje se ustrojstvo, djelokrug, upravljanje carinskom službom, ovlasti, odgovornosti carinskih službenika, te posebnosti u radno-pravnom položaju i materijalnim pravima carinskih službenika; disciplinsko sudovanje.

Razlog za donošenje istog je usklađivanje hrvatskog carinskog sustava i položaja carinske službe u cjelini sa carinskim sustavom Europske unije i položajem carinskih službi u Europskoj uniji, kao i učinkovitiji rad carinske službe, jasno određivanje prava, obveza i odgovornosti carinskih službenika.

Donošenjem Zakona postići će se efikasnije suzbijanje kriminalnih radnji, svih oblika krijumčarenja, organiziranog kriminaliteta, terorizma, pranja novca i sive ekonomije, sprječavanje zlouporabe financijskog sustava u RH u svrhu izbjegavanja mjera carinskog nadzora kao i zaštita cjelovitosti državne granice, zdravlja i sigurnosti ljudi, sigurnosti proizvoda, zaštite intelektualnog vlasništva, kulturnih dobara, zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta kao i nadzora nad robom dvojne namjene.
U svrhu otkrivanja carinskih i drugih prekršaja, kao i drugih kaznenih djela počinjenih kršenjem carinskih i drugih propisa čija je provedba stavljena u nadležnost Carinske uprave povećane su ovlasti carinskih službenika na način da imaju veću ovlast kontrole svih vrsta prijenosnih i prijevoznih sredstava na čitavom carinskom području Republike Hrvatske.
Povećanjem ovlasti carinskih službenika Carinska uprava Republike Hrvatske učinkovitije i aktivnije će ispunjavati svoju ulogu u cjelovitom sustavu zaštite zajedničkog carinskog teritorija, a u provođenju mjera i radnji carinskog nadzora i provjera.

Člankom 66. Zakona utvrđeno je donošenje Pravilnika za provođenje mjera koje poduzima nadležna Služba za unutarnji nadzor nad zakonitošću rada carinskih službenika u carinskom postupanju, a u svrhu učinkovitije borbe protiv korupcije.

Zakon o carinskoj službi („Narodne novine“, broj 83/2009) objavljen je u cijelosti na web stranici Carinske uprave, u dijelu „Propisi“.

 



Pisane vijesti