Zajedno u borbi protiv ilegalne trgovine duhana i duhanskih proizvoda

  • Slika /6938/1 olaf.JPG
  • Slika

OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara) i Ministarstvo financija, Carinska uprava zajednički su organizirale  24. konferenciju Radne grupe za cigarete OLAF- a, koja se održava u Zagrebu od 9. do 12. rujna 2019. 

Na navedenoj konferenciji, koju su otvorili pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave, mr.sc. Hrvoje Čović i gosp. Ernesto Bianchi, direktor Direktorata B, OLAF-a, sudjeluje više od 100 sudionika, i to predstavnici carinskih i drugih nadzornih službi 28 država članica Europske unije, 10 ključnih partnera trećih zemalja, odnosno, Albanije, Bosna i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Egipta, Moldove, Rusije, Srbije i Turske; predstavnici međunarodnih organizacija: Svjetske carinske organizacije, EUROPOL-a, EUBAM-a i FRONTEX-a.

Također, na konferenciji sudjeluju i predstavnici gospodarskog sektora i to: ITL – Imperial Tobacco/Imperial Brands i JTI - Japan Tobacco International, AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost)  i DENTSU Tracking.

Od 1996. godine, OLAF organizira i podupire rad Radne grupe za cigarete koje na godišnjim konferencijama raspravljaju o trendovima, rezultatima i predviđanjima u zajedničkoj borbi protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, u cilju osnaženja zajedničkih napora i postizanja što učinkovitije zaštite financijskih interesa te sigurnosti i zaštiti društva, u čemu ključnu ulogu imaju i carinske službe.

I carinska služba Republika Hrvatska kao najmlađe članice Europske unije, prioritetno provodi aktivnosti usmjerene na sprječavanje, suzbijanje i otkrivanje prijevara i organiziranog kriminaliteta, a posebice onih oblika kojima se izravno štetno utječe na nacionalne financijske interese kao i financijske interese svih država članica Europske unije.

Tome najbolje u prilog govore rezultati rada Carinske uprave koja je, primjerice samo u 2018. godini, provodeći redovne i ciljane mjere nadzora na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske ukupno, između ostaloga, zaplijenila  oko 18 milijuna komada različitih vrsta i marki cigareta te više od 76 tona duhana i duhanskih prerađevina.

Ova konferencija predstavlja važan forum na kojem su kao glavne teme  zastupljena razmjena iskustava, najbolje prakse i razmjena informacija ne samo među državama članicama EU, već i s trećim zemljama, koji su kao i gospodarski sektor, važni partneri u učinkovitoj borbi protiv krijumčarenja cigareta i duhanskih proizvoda.
 

Pisane vijesti