WCO Forum 2007 - WCO Safe Framework of Standards, Brisel, 11. i 12. prosinac 2007.

  

       U sjedištu Svjetske carinske organizacije (World Customs Organization - WCO) u Briselu održan je dana 11. i 12. prosinca 2007. godine WCO Forum 2007 - WCO Safe Framework of Standards, konferencija na temu sigurnosti i pojednostavnjenja u internacionalnoj trgovini i lancima nabave.

       Spomenuta konferencija bila je usmjerena na prikaz provedbe SAFE Framework of Standard, kao internacionalnog instrumenta Svjetske carinske organizacije za osiguravanje i pojednostavnjenje globalne trgovine.

       Okvir normi Svjetske carinske organizacije za osiguravanje i olakšavanje globalne trgovine (eng. Framework of Standards to Secure and Facilitate Global Trade - SAFE FoS) je dokument koji predstavlja sigurnosni program država članica WCO-a, čiji je osnovni cilj osigurati trgovinu od prijetnji globalnog terorizma i omogućiti carini da olakša kretanje legitimne trgovine.

       Naime, kako stoji u uvodnom dijelu predgovora SAFE Framework of Standard: Međunarodna trgovina je temeljni element gospodarskog blagostanja. Globalan trgovinski sustav izložen je eksploataciji koja može teško oštetiti cjelokupnu globalnu privredu. Kao vladine organizacije koje nadziru i upravljaju međunarodnim kretanjem dobara, Carinske uprave nalaze se u jedinstvenom položaju koji im omogućava da pružaju pojačanu sigurnost globalnom lancu nabave i pridonose društveno-gospodarskom razvoju kroz naplatu davanja i olakšavanje trgovine.“.

       S tim mislima i ciljevima uočena je potreba za strategijom koja bi osigurala i olakšala kretanje globalne trgovine, dakle, svojevrsni režim koji će s jedne strane povećati sigurnost, a s druge strane u najvećoj mogućoj mjeri pojednostaviti međunarodnu trgovinu, te je u tom smislu i nastao spomenuti okvir.

       SAFE Framework of Standard postavlja načela i norme, i ta načela i norme predlaže za usvajanje kao minimalan uvjet koji moraju ispuniti zemlje članice WCO-a, pri čemu se uzimaju u obzir značajne ovlasti Carinskih uprava, kao i mogućnost raspolaganja podacima, što im daje odlučujuću ulogu u sigurnosti i olakšavanju globalne trgovine. Temelji su inicijative koja se uspostavlja Okvirom - pojačati sposobnost carine u otkrivanju i rješavanju visokorizičnih pošiljaka, povećati učinkovitost upravljanja robom te ubrzati carinjenje i puštanje robe.

       Okvir Svjetske carinske organizacije uključuje četiri najvažnija elementa:

  • zahtjev za prethodnom dostavom elektronskih podataka za dolazne, izlazne i tranzitne pošiljke
  • uporaba jedinstvenog pristupa upravljanja rizikom u odnosu na sigurnosne prijetnje
  • izlazna kontrola visokorizičnih roba po zahtjevu države primatelja
  • prednosti koje valja osigurati gospodarstvenicima koji zadovoljavaju minimalne sigurnosne norme nabavnog lanca i imaju efikasan način poslovanja.

       Okvir, utemeljen na navedena četiri elementa, oslanja se na dva stupa: carina – carina i partnerstvo carina – gospodarstvenici.

       Prikaz implementacije normi i načela SAFE Framework of Standard općenito, a osobito u odnosu na implementaciju „ovlaštenog gospodarskog subjekta“ (eng. Authorized Economic Operator – AEO), u propise i praksu država članica WCO-a, kao i primjeri suradnje carinskih službi te ostvarenja partnerstva carine sa gospodarstvenicima bili su osnovni ciljevi ove dvodnevne konferencije.

       Na forumu odnosno konferenciji prisustvovali su predstavnici carinskih službi država članica WCO-a te brojnih multinacionalnih kompanija uključenih u međunarodne trgovinske lance. Na konferenciji su u ime Ministarstva financija - Carinske uprave prisustvovale Zlatica Tomašević, pomoćnica ravnatelja u Službi za informacijski sustav, statistike i analize i Sanja Šeničnjak, načelnica Odjela za carinski sustav u Službi za carinski sustav i procedure .

       Forum je otvoren uvodnim prikazom SAFE Framework of Standard, pri čemu je istaknut značaj ovoga instrumenta i potreba implementacije odnosnih normi i standarda u zakonodavstvo i praksu . Prikaz implementacije SAFE Framework, prvenstveno u odnosu na AEO, dali su predstavnici brojnih carinskih službi, Europske komisije, raznih organizacija i nekoliko multinacionalnih kompanija u vezi s radom i iskustvima u provedbi programa AEO i provedbi ostalih sigurnosnih mjera.

       U prvom dijelu konferencije predstavljen je američki program Customs-Trade Partnership Agains Terrorism (C-TPAT) te provedba AEO mjera u okviru Europske unije, koja tece paralelno sa inicijativom SAFE Framework WCO-a, i odvija se usporedo na nivou unije i nacionalnih AEO programa za implementaciju SAFE.

       U okviru Europske unije sigurnosni elementi uneseni su u europske carinske propise Uredbama 648/2005 i 1875/2006. Carinske službe država članica, nakon opsežne i dugotrajne pripremne faze - izrade COMPACT programa, provedbe pilot projekta, izrade vodiča za AEO, s 1. siječnja 2008. počinju s izdavanjem certifikata za AEO, dok ce s 1. srpnja 2009. g. implementirati ostale sigurnosne mjere unesene u spomenute propise.

      S obzirom da u status AEO trebaju biti uključene sve osobe u lancu nabave prezentirane su pripreme i očekivanja raznih tvrtki, proizvođača, uvoznika, izvoznika, međunarodnih otpremnika, a u vezi s certificiranjem i pogodnostima statusa AEO.

       U drugom dijelu foruma sudionici su upoznati s implementacijom statusa AEO u još nekim zemljama - Kina, Japan, Meksiko, a potom, uzevši u obzir izniman značaj uzajamne suradnje i razmjene iskustava i informacija u realizaciji sigurnosti i pojednostavnjenja globalne trgovine, predstavljeni su primjeri pilot projekata i bliske suradnje pojedinih zemalja, primjerice EU i USA te Australije i Novog Zelanda.

       Prikaz provedbe sigurnosnih mjera, ponajprije statusa AEO, dosadašnje iskustvo i planovi mnogih zemalja, očekivanja i pogodnosti za sudionike u lancu nabave, što su predstavljeni na ovoj konferenciji bili su značajan izvor informacija za predstavnike hrvatske carinske službe, koja je, u okviru priprema za pristup u punopravno članstvo EU, s obzirom na obvezu primjene EU propisa od prvoga dana članstva, u obvezi poduzeti mjere i aktivnosti usmjerene, između ostalog, i provedbi propisa unije u dijelu certificiranja statusa AEO, kao i ostalih sigurnosnih mjera.  

 

 
 
 

 

 



Pisane vijesti