Vlada SAD-a donirala opremu Carinskoj upravi i Graničnoj policiji

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/qib5l4_12111.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 19. travnja 2012. godine u prostorijama Ravnateljstva policije u Zagrebu organizirana je svečanost primopredaje donacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država Carinskoj upravi i Graničnoj policiji u vrijednosti od 80.000,00 američkih dolara. Oprema je donirana u okviru Export Control and Border Security (EXBS) programa suradnje Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Hrvatske, a uključuje sustave za pregled vozila, osobne detektore radioaktivnosti, profesionalne baterijske svjetiljke, te drugu profesionalnu opremu sa svrhom nadzora prekograničnog prometa i suzbijanja prekograničnog kriminala. Vrijednost opreme donirane Carinskoj upravi iznosi 27.000,00 američkih dolara.

Svečanosti koja je tom prigodom organizirana u ime donatora prisustvovali su dužnosnici Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj; Orlando T. Velasquez, načelnik Regionalnog ureda za sigurnost, Sean P. Moffatt, treći tajnik Veleposlanstva, Miro Kelečić, stariji časnik za sigurnost i Romina Krebel, voditeljica EXBS programa.
 
U svom obraćanju gosp. Velasquez se zahvalio na suradnji pomoćniku ravnatelja Carinske uprave Antoniju Mučnjaku i načelniku Uprave za granicu Nikoli Milini istaknuvši pritom da Veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Carinskom upravom RH i Upravom za granicu MUP-a RH putem EXBS programa aktivno radi na poboljšanju sigurnosti teritorijalne granice sa svrhom suzbijanja nedozvoljenog širenja oružja za masovno uništenje, konvencionalnog oružja i prateće opreme, kao i svih ostalih oblika prekograničnog krijumčarenja. Također je naglasio kako je od početka provedbe EXBS programa 2002. godine Hrvatskoj pruženo preko 6,2 milijuna dolara pomoći te za doniranu opremu prokomentirao da predstavlja izvrstan primjer potpore koju EXBS program pruža Republici Hrvatskoj. U daljnjem izlaganju je prisutnima izložio da završetkom faze poboljšana sposobnosti očuvanja granica Republike Hrvatske, sljedeća faza EXBS programa obuhvaća pružanje potpore u poboljšanju suradnje sa susjednim zemljama što uključuje provođenje zajedničkih obuka za službenike carine i granične policije iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine kao i uspostavljanje zajedničkog web-portala za sigurnu razmjenu strateških informacija. Gosp. Velasquez je u zaključku iskazao zadovoljstvo dosadašnjim postignućima i poželio nastavak partnerstva i uspješne suradnje sa Republikom Hrvatskom.

Gosp. Milina je u svojoj zahvali istaknuo važnost potpore koju Vlada SAD-a pruža Republici Hrvatskoj kako u njenim nastojanjima pri ulasku u Europsku uniju tako i u svim reformama koje su u postupku provedbe. Posebice se zahvalio na pomoći koju je Vlada SAD-a pružila graničnoj policiji kako u opremanju iste tako i kroz edukaciju službenika granične policije te je kao pokazatelj uspješnosti i kvalitete dosadašnje suradnje i postignutih rezultata istaknuo mnogobrojne posjete izaslanstava iz zemalja Afrike i Azije sa svrhom njihova upoznavanja sa uspostavom i radom sustava Integriranog upravljanja granicom kao i namjeru međunarodnih organizacija da realiziraju studijske posjete iz navedenih zemalja s ciljem razmjene znanja i dosadašnjih iskustava Granične policije u Integriranom upravljanju granicom.

Gosp. Mučnjak je u svojoj zahvali iznio podatak kako je preko EXBS programa Vlada SAD-a Carinskoj upravi od 2005. godine do danas donirala opremu u vrijednosti preko 1,5 milijuna dolara. Doniranu opremu u svom radu koriste mobilne jedinice Carinske uprave te im uvelike pomaže prilikom otkrivanja svih oblika prekograničnog kriminala. Također je istaknuo kako je preko tog programa Vlada SAD omogućila carinskim službenicima i kvalitetnu edukaciju vezanu uz korištenje i održavanje donirane opreme.

Svečanost je završila upoznavanjem prisutnih sa namjenom i načinom rada donirane opreme.



Pisane vijesti