Vijeće EU donijelo novi paket sankcija protiv Bjelorusije

Slika /slike/Slike za objave za web/informacije.jpg

U Službenom listu EU br. L 196, od petka, 04. kolovoza 2023. godine, objavljen je novi paket mjera ograničavanja s obzirom na stanje u Bjelorusiji i sudjelovanje Bjelorusije u ruskoj agresiji prema Ukrajini.

Uredbom Vijeća (EU) 2023/1594 od 3. kolovoza 2023. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 765/2006 o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u Bjelorusiji i sudjelovanje Bjelorusije u ruskoj agresiji prema Ukrajini (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R1594 ), uvode se nove zabrane i ograničenja u trgovini robe visoke tehnologije koja bi mogla doprinijeti bjeloruskom vojnom i tehnološkom napretku ili razvoju njegova sektora obrane i sigurnosti.

Uvodi se i zabrana pružanja bilo kakvih usluga posredovanja, tehničkih usluga i brokeringa, te financiranja ili pružanja financijskih usluga vezanih za robu vojne i dvojne namjene, koja bi bila namijenjena Bjelorusiji. Uvodi se i zabrana izvoza robe i tehnologije prikladne za uporabu u zrakoplovstvu i svemirskoj industriji, uključujući zrakoplovne motore i njihove dijelove, za letjelice s posadom i letjelice bez posade.
 

Stranica