Vijeće EU donijelo novi paket sankcija protiv Bjelorusije

Slika /slike/Vijesti/slika oblak - informacije.jpg

Vijeće EU donijelo je 29. lipnja 2024. novi paket sankcija protiv Bjelorusije kao odgovor na njezinu kontinuiranu potporu Rusiji u ratu u Ukrajini.

Nove mjere osmišljene su kako bi se zatvorile postojeće rupe u zakonu i spriječilo zaobilaženje trenutnih sankcija, s ciljem povećanja pritiska na Bjelorusiju i povećanja učinkovitosti sankcija EU-a protiv Rusije.
 
Prema Vijeću EU-a, te su sankcije u skladu s onima nametnutim Rusiji i usmjerene su na specifične sektore bjeloruskog gospodarstva, uključujući trgovinu, usluge i promet.
 
Ažurirane sankcije proširuju izvozna ograničenja za robu s dvojnom namjenom i robu visoke tehnologije te nameću nova ograničenja za artikle kao što su pomorska navigacijska oprema, tehnologija za rafiniranje nafte i luksuzna roba.
 
Sankcije nalažu poslovnim subjektima iz EU-a da osiguraju da njihove strane podružnice također provode sankcije i zaustave provoz osjetljive robe kroz Bjelorusiju.
 
Ograničenja usluga sada uključuju računovodstvo, reviziju, inženjering i oglašavanje. Propisi o prijevozu prošireni su na prikolice i poluprikolice registrirane u Bjelorusiji, kao i tvrtke iz EU-a s najmanje 25% bjeloruskog vlasništva.
 
Novi paket omogućuje poslovnim subjektima iz EU-a traženje naknade za štetu povezanu s provedbom sankcija.
 
Uredba je dostupna na slijedećoj poveznici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=OJ:L_202401865
 

Pisane vijesti