Potpisan Memorandum o razumijevanju u zajedničkom operativnom postupanju Carinske uprave i carinskih službi pet država članica EU

  • Slika /14727 vijest Brisel Memorandum 6 država članica/4 GLAVNA.jpg
  • Slika
  • Slika

Memorandumom je iskazana zajednička volja da se primjena sankcijskih režima prometa i trgovine robama s Rusijom i Bjelorusijom provodi usklađeno u vidu  nadzora i razmjene informacija.

U Bruxellesu je 3. srpnja 2024. održan redovan polugodišnji sastanak stručne skupine Europske komisije za carinsku politiku na razini ravnatelja carinskih službi država članica EU.

Osim rasprave o aktualnim temama carinske politike, na redovitom polugodišnjem sastanku ravnatelji carinskih službi 6 država članica pristupili su potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između carinskih službi Republike Hrvatske, Poljske, Finske, Litve, Latvije i Estonije o zajedničkom pristupu carinskom nadzoru i razmjeni informacija u provedbi restriktivnih mjera što se, temeljem sankcijskih režima EU uspostavljenih Uredbom Vijeća 833/2014 EU i svim njenim kasnijim izmjenama i dopunama, primjenjuju na promet i trgovinu određenim robama koje se uvoze u, ili izvoze iz, Rusije i Bjelorusije. 

Ovim Memorandumom iskazana je zajednička volja da se primjena sankcijskih režima provodi usklađeno u vidu nadzora i razmjene informacija, te da se trgovina  robama s Rusijom i Bjelorusijom obuhvaćenim restriktivnim mjerama stavi pod jači nadzor i kontrolu.

Pisane vijesti