Vijeće EU donijelo je 14. paket sankcija protiv Rusije

Slika /slike/Slike za objave za web/ChPP-web.jpg

U seriji L Službenog lista EU, od ponedjeljka, 24. lipnja 2024. godine, objavljen je 14. paket mjera ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini. 

UREDBA VIJEĆA (EU) 2024/1745 od 24. lipnja 2024. o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini
 
Najnoviji paket sankcija uključuje zabranu izvoza ruskog ukapljenog plina u treće zemlje preko europskih morskih voda i luka. Zabranjuje se prekrcavanje ukapljenog plina s broda na brod i s broda na kopno. Ovaj paket uključuje i zabranu političkim strankama, nevladinim organizacijama, think tankovima i medijima iz EU-a da primaju novac iz Rusije.
Paket donosi nove mjere za sprječavanje izbjegavanja sankcija (vođenje dužne pažnje kod trgovine robama visokog prioriteta, nadzor nad poslovanjem tvrtke kćeri u trećim zemljama u kontekstu poštivanja  EU sankcija protiv Rusije i sl.), kojim se želi spriječiti izvoz opreme koju koristi ruska vojska u Ukrajini ili za vlastite vojne sustave u Rusiju preko trećih zemalja. Europske tvrtke koje izvoze takvu robu morat će uvesti posebne mehanizme za kontrolu daljnjeg izvoza u Rusiju.
 
EU prvi put donosi mjeru usmjerenu na brodove koji pomažu ruskom ratu protiv Ukrajine. Ti brodovi će se naći na popisu plovila kojima se zabranjuje pristup lukama i pružanje usluga. Mjera uključuje i tankere koje Rusija koristi za zaobilaženje sankcija.
 
Novim paketom proširen je popis sankcioniranih osoba za dodatnih 116 pravnih i fizičkih osoba, čime se ukupan broj popeo na više od 2200 sankcioniranih subjekata.

Pisane vijesti