Uvoz proizvoda od željeza ili čelika

Slika /slike/Vijesti/2017/5153/slika.jpg

Ministarstvo financija Carinska uprava 11. srpnja 2017. godine preuzima nadležnost od Ministarstva vanjskih i europskih poslova vezano za izdavanje isprave o nadzoru koja je uvjet za puštanje u slobodni promet određenih proizvoda od željeza ili čelika iz određenih trećih zemalja.

U Službenom listu broj L158 od 21. lipnja 2017. objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2017/1092 o izmjeni Provedbene uredbe (EU) 2016/670 o uvođenju prethodnog nadzora Unije na uvoz određenih proizvoda od željeza ili čelika podrijetlom iz određenih trećih zemalja, kojom je nadležno tijelo za izdavanje predmetnih isprava u Republici Hrvatskoj postalo Ministarstvo financija Carinska uprava.

Izmjena Uredbe stupa na snagu 11.7.2017. godine, od kojeg datuma izdavanje isprave o nadzoru u Republici Hrvatskoj u nadležnosti je Ministarstva financija Carinske uprave.Isprave izdane prije 11. srpnja 2017. od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova vrijede do roka navedenog na njima.
Informacije vezane uz postupak podnošenja zahtjeva Carinskoj upravi, potrebnim ispravama i izdavanju isprava o nadzoru, obuhvaćenim proizvodima i izuzećima od podnošenje isprave te informacije vezane uz carinsko postupanje pri uvozu proizvoda od željeza ili čelika mogu se naći u Pojašnjenjima o primjeni propisa br. 14 CTVP  V2.0 od 11.7.2017. – Uvoz proizvoda od željeza ili čelika.

Posebno naglašavamo da uz popunjeni obrazac zahtjeva, osim komercijalne isprave kojom dokazuje namjeru uvoza, podnositelj zahtjeva mora priložiti potvrdu o proizvodnji koju je izdala čeličana koja je robu proizvela, iz koje je vidljiva vrsta i kemijski sastav robe. Predmetne isprave neophodne su radi provjere ključnih podataka u zahtjevu (KN/TARIC oznake, količine i vrijednosti u eurima) kako bi se izbjegli problemi kod puštanja robe u slobodni promet zbog osporavanje isprave o nadzoru ili njezine usklađenosti s podacima sadržanim u uvoznoj carinskoj deklaracije.
Slijedom navedenog upozoravamo da će izdavanje isprave o nadzoru biti odbijeno ako zahtjev ne sadrži sve potrebne podatke ili ako mu nisu priložene prethodno navedene isprave.
 

Pisane vijesti