Uvođenje nove nacionalne šifre odredišta u sklopu implementacije e-PTD-a u okviru EMCS sustava s primjenom od 2.11.2023.

Slika /slike/Slike za objave za web/ChPP-web.jpg

Obavijest trošarinskim obveznicima o uvođenju nove nacionalne šifre odredišta u sklopu informatizacije nacionalnih kretanja trošarinskih proizvoda između ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta i oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda

Dana 2.11.2023. počinje primjena e-PTD-a koji će u potpunosti zamijeniti papirnatu provedbu trošarinskog postupanja uz papirnati prateći trošarinski dokument (PTD) koja je trenutno u primjeni. Radi se o situacijama kada se trošarinski proizvodi (alkohol i alkoholna pića te energenti) otpremaju na teritoriju Republike Hrvatske iz trošarinskog skladišta ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta u pogon oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine za namjene za koje je Zakonom o trošarinama („Narodne novine“ br.106/2018., 121/2019. i 144/2021.) propisano oslobođenje i za koje je oslobođeni korisnik dobio odobrenje nadležnog carinskog ureda.
 
Za potrebe implementacije e-PTD-a uvodi se nova nacionalna šifra odredišta 99 – Oslobođeni korisnik trošarinskih proizvoda koja će označavati da se radi o kretanju trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine na teritoriju Republike Hrvatske iz trošarinskog skladišta ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta u pogon oslobođenog korisnika uz e-PTD.
 
Uz to, za e-PTD implementirano je i novo ograničenje koje se odnosi funkcionalnost 'Promjena odredišta' (IE813) na način da se za e-PTD kod promjene odredišta omogući isključivo 'Povrat robe', ne i promjena odredišta na novog primatelja.
 
Važeći dokumenti za primjenu (implementaciju) e-PTD-a su FESS v4.01 (Functional Excise System Specification) i DDNEA v3.02 (Design Document for National Excise Applications), a koji se primjenjuju za EMCS Fazu 4.0.
 
Poruke i struktura poruka koje su već implementirane u HR EMCS sustavu Faza 4.0 u pogledu kretanja u sustavu odgode plaćanja trošarine uključujući i postojeće šifre trošarinskih proizvoda ostaju iste.

Stranica