Uvođenje i dostupnost novog servisa - pristup gospodarstvenika Centralno posluženim aplikacijama - UUM&DS

Slika /5360/Registri i baze podataka.jpg

Dana 02.10.2017. godine Carinska uprava i Europska komisija u produkciju će poslužiti novi servis za pristup Centralno posluženim aplikacijama UUM&DS.

UUM&DS (Uniform User Management & Digital Signature) ili Jedinstveno upravljanje ovlastima korisnika i digitalni potpis, tehnički je servis razvijen zajedničkim radom Carinskih uprava Država članica i Europske komisije. Osnovna namjena servisa je omogućavanje pristupa centralno posluženim aplikacijama (aplikacije poslužene na razini EU u Bruxellesu) od strane gospodarstvenika ili carinskih zastupnika.

Prilikom pristupa gospodarstvenika ili carinskog zastupnika centralno posluženoj aplikaciji postupak autorizacije  i autentikacije (provjere prava pristupa i ovlasti u aplikaciji) pomoću UUM&DS servisa provodi se u državi članici u kojoj su gospodarstvenik ili carinski zastupnik registrirani. U slučaju Ministarstva financija, Carinske uprave to je postojeća infrastruktura G2B servisa.

Na taj se način za gospodarstvenike ili carinske zastupnike iz Republike Hrvatske za postupke za koje će biti propisano da se moraju provoditi na centralno posluženim aplikacijama, prilikom odabira linka centralno poslužene aplikacije, postupak provjere mogućnosti pristup i ovlasti na aplikaciju provodi u G2B servisu.

Primjerice za centralno posluženu aplikaciju Carinske odluke, provjera mogućnosti pristupa pomoću UUM&DS infrastrukture provoditi će se u G2B servisu (sukladno propisima i uputama za korištenje aplikacija Carinske odluke).
UUM&DS servis kao tehnička podrška za pristup centralno posluženim aplikacijama automatski provodi postupak prijave (autorizacije i autentikacije) na centralno posluženi servis, a temeljem popunjenog na WAYF stranici („Where are you from stranica“ ili stranica Odakle dolazite) i temeljem evidentiranih ovlasti i zastupanja u G2B administraciji.

Postupak pristupa i popunjavanja WAYF stranice dostupan je u uputama u nastavku vijesti i u dijelu stranica E-Carina, G2B servis.

To će također značiti da se gospodarstvenici i carinski zastupnici za mogućnost pristupa centralno posluženim aplikacijama (za postupke i procedure za koje će to biti propisano) moraju registrirati (zatražiti pristup) u G2B servisu koristeći standardne aplikacije Prijava gospodarskog subjekta i administratora za korištenje usluga e-Carine - produkcija i Administracija korisnika usluga e-Carine - produkcija.

Isto tako za pristup je potrebno kreirati zastupanje ukoliko centralnim aplikacijama za potrebe gospodarstvenika pristupa carinski zastupnik.

Linkovi i upute su dostupni na dijelu stranica E-Carina, G2B servis.
https://carina.gov.hr/istaknute-teme/e-carina/g2b-servis/2450

UUM&DS servis će omogućavati pristup svim budućim centralno posluženim aplikacijama za koje će biti propisano da je kroz njih potrebno provoditi pojedine carinske procese i postupke.

U dijelu stranica E-Carina biti će objavljene pojedinosti o centralno posluženim aplikacijama te upute.


 

Pisane vijesti