Uvođenje emcs sustava 1. ožujka 2013. godine

Slika /arhiva/Slike/Novosti/d1bap1_12721.jpg

Ministarstvo financija, Carinska uprava s 1. ožujka 2013. godine započinje s nacionalnom primjenom EMCS sustava (engl. Excise Movement Control System), odnosno elektroničkog sustava kontrole kretanja trošarinskih proizvoda.

Nacionalna primjena EMCS sustava predstavlja najvažniji korak u pripremi hrvatskog trošarinskog sustava provedbenim zahtjevima pravne stečevine Europske unije u području trošarinskog oporezivanja i nadzora kretanja trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine na području Europske unije.

Primjena EMCS sustava zahtjeva angažman Carinske uprave, koja će cjelovito implementirati još jedan od EU sustava iz područja E-carine kompatibilnih s europskim standardima, te, jednako tako, i gospodarskih subjekata koji posluju s trošarinskim proizvodima u sustavu odgode plaćanja trošarine.

Naime, uvođenje elektroničkog praćenja i kontrole kretanja trošarinskih proizvoda koji se kreću u sustavu odgode plaćanja trošarine podrazumijeva prelazak s papirnog na elektroničko poslovanje kako Carinske uprave, kao poreznog tijela, tako i uključenih gospodarskih subjekata.



Pisane vijesti