Uspješno završena obuka voditelja pasa i službenih pasa za detekciju Carinske uprave

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/el1w0q_11261.jpg
  • Slika

Dana 30. rujna 2011. godine u Obučnom centru za obuku pasa i vodiča za pse, u vojarni „Satnik Krešimir Ivošević“ u Dugom Selu, održan je završni ispit za pet voditelja službenih pasa i za pet službenih pasa za detekciju duhanskih proizvoda, te svečano uručenje certifikata o završenoj obuci svim sudionicima.

Sukladno članku 19. Zakona o carinskoj službi, ovlašteni carinski službenici kada obavljaju poslove carinskog nadzora i carinske provjere, kada otkrivaju prekršaje i kaznena djela mogu upotrebljavati raznu tehničku opremu kao i  pse za detekciju.

S tim u vezi, u sklopu implementacije programa IPA 2007 „Nabava opreme za mobilne jedinice“, Carinska uprava je tijekom 2011. godine nabavila službena vozila za prijevoz službenih pasa te pet službenih pasa za detekciju duhanskih proizvoda, za koje je provedena obuka u trajanju od sedam mjeseci u Obučnom centru Ministarstva obrane.Carinska uprava do sada je imala samo dva službena psa za detekciju, od kojih je jedan za duhanske proizvode u Carinarnici Rijeka i jedan za detekciju droga u Središnjem uredu Carinske uprave.

Nakon ove uspješno završene obuke za carinske službenike voditelje službenih pasa carinarnica Dubrovnik, Split, Ploče, Slavonski Brod i Vukovar, tijekom studenoga  2011. godine previđena je i obuka za carinske službenike carinarnica Osijek, Krapina i Rijeka i službene pse za detekciju duhanskih proizvoda.



Pisane vijesti