Uspješno provedena akcija "rizici krivotvorina" – prezentacija uzoraka krivotvorenih i piratskih proizvoda u „city centru one“ i „arena centru“ u zagrebu

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/h2s1se_7901.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U "City Centru One" dana 17. prosinca 2010. godine i u "Arena Centru" dana 18. prosinca 2010. godine Ministarstvo financija, Carinska uprava, u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo (DZIV), MUP-om RH, HDS ZAMP-om i Društvom za zaštitu audio-vizualnih djela APAW kao i akcijom Stop pirati koja okuplja više udruga nositelja prava, pod pokroviteljstvom Udruge nositelja prava na žig  BOA (Brand Owners Association), a uz potporu Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, proveli su akciju "Rizici krivotvorina".   

Tijekom provedbe navedene akcije građanima su prezentirani krivotvoreni proizvodi oduzeti tijekom mjera carinskog nadzora, kao i uzorci piratskih proizvoda audio-vizualnih djela koja su rezultat postupanja policijskih službenika MUP-a RH i gospodarskih inspektora Državnog inspektorata RH.

Ovom promotivnom akcijom željelo se hrvatskoj javnosti ukazati na okolnost da je krivotvorenje jedan od velikih globalnih problema današnjice koji ima negativan utjecaj na nacionalno gospodarstvo i društvo u cjelini.

Široka paleta prezentiranih uzoraka krivotvorene i piratske robe obuhvaćala je – odjeću, obuću i torbe, kao i uzorke krivotvorenih lijekova, kozmetičkih proizvoda, parfema, mobilnih telefona i baterija, tonera za printere, satova, nakita, sunčanih naočala, grafitnih olovaka, kontrolira za igraće konzole, igračaka, navijačkih rekvizita, ali i piratizirani software, te glazbena i audio-vizualna djela. Građane je posebno zainteresirala izložena krivotvorena motorna pila. Službenici Carinske uprave i MUP-a RH provjeravali su na zahtjev građana i da li su neki od proizvoda koje oni nose ili imaju sa sobom (torbe, jakne, sunčane naočale) originalni ili krivotvoreni. Tijekom ove edukativne akcije isticani su oni proizvodi koji su potencijalno štetni za zdravlje i sigurnost potrošača poput krivotvorenih lijekova (sastav nikada ne odgovara sastavu izvornog lijeka), mobilnih telefona (količina zračenja je iznad dopuštenih granica) i baterija za mobilne telefone (mogućnost eksplozije čak i u originalnom mobilnom telefonu), parfema i kozmetike (sastav nije dermatološki ispitan), sunčane naočale (nepostojanje zaštitnih filtera od UV zračenja), grafitnih olovaka (boja kojom je obojena ovojnica olovke sadrži olovo) i motorne pile (loša kvaliteta izrade i opasnost od ozbiljnih ozljeda i stradavanja prilikom rukovanja).

Edukativne i promotivne materijale za ovu akciju osigurali su Državni zavod za intelektualno vlasništvo, HDS ZAMP i Carinska uprava, a putem izloženih plakata građani su se upoznali sa štetnim učincima i opasnostima koje proizlaze npr. iz korištenja krivotvorenih disk-pločica za automobilske kočnice, uporabe baterija za mobilne telefone ili uporabe kozmetičkih proizvoda, kao i s fotografijama "pogona" u kojima se proizvode krivotvoreni lijekovi i pasta za zube.

Interes građana pobudilo je i testiranje njihova znanja prepoznavanja krivotvorene robe poput izloženih traperica, parfema i sl. Pored toga, bio je tu i pismeni test prepoznavanja registriranih žigova, a svi građani koji su uspješno riješili test ili prepoznali original, dobili su neku od nagrada koje su osigurali Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Udruga nositelja prava na žig – BOA, Društvo za zaštitu audio-vizualnih djela APAW i HDS ZAMP.

Ovu akciju svesrdno je podržala i glazbenica Antonija Šola koja je tom prigodom izjavila:

„Kao glazbenici koja od svojeg kreativnog rada živi i promotorici akcije Stop pirati, izuzetno mi je drago da su upravo Carina i ostale državne institucije pokrenule ovakvu edukativnu kampanju o štetnosti piratskih i krivotvorenih proizvoda koji ponekad mogu za građane biti i pogubni.
Bez shvaćanja građana da su piratstvo i krivotvorenje proizvoda krađa, neće biti moguće smanjiti ovako visoke stope piratstva i veliku količinu krivotvorina na tržištu. Zato je od posebne važnosti da nositelji prava ali i državne institucije budu promotori važnosti poštivanja prava intelektualnog vlasništva i uključe se u ovu i ostale slične akcije. Kad probudimo svijest ljudi, kad društvo shvati da su krivotvorenje i piratstvo nešto loše i ružno i kad to naiđe na osudu okoline, znat ćemo da smo uspjeli.“

Tijekom akcije uočen je interes posjetitelja trgovačkih centara, a navedenom štandu tijekom provedbe ove akcije svakoga dana pristupilo je oko 1.200 do 1.500 građana, koji su pozorno slušali prezentacije, ali i postavljali pitanja o pojedinim proizvodima, mogućim štetnim utjecajima određene krivotvorene robe, načinu postupanja nadležnih tijela, načinima uništavanja krivotvorene robe, ali i o načinima kako se sami mogu zaštititi kako ne bi postali žrtva kupnje krivotvorenog proizvoda.



Pisane vijesti