U Velikoj dvorani Ministarstva financija predstavljen CARDS 2002 Twinning project: „Novi kompjuterizirani provozni postupak – NCTS“

Dana 26.05. 2006 u Velikoj dvorani Ministarstva financija  Projektni NCTS tim  Središnjeg ureda Carinske uprave Republike Hrvatske predstavio je  CARDS 2002 Twinning project "Novi kompjuterizirani provozni postupak - NCTS". Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom financija Republike Austrije, Carinskom upravom , a predstavlja sastavni dio prilagodbi hrvatskog carinskog sustava u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Prezentaciji su nazočili  gospodarstvenici (predstavnici udruge izvoznika, udruga špeditera, udruge prijevoznika, HGK,..) pročelnici  svih Carinarnica, pomoćnici ravnatelja  CURH, te predstavnici Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

NCTS je  informatizirani europski provozni sustav, koji se primjenjuje u 25 zemlja članica EU, četiri zemlje EFTA-e (Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajne) te u Rumunjskoj. Sustav omogućava  provozni postupak  na području navedenih zemalja uz uporabu jednog provoznog elektronskog dokumenta.

NCTS sustav je temeljen na elektronskim procesima, odnosno zamjeni carinskih deklaracija i ostalih dokumenata u papirnom obliku elektronskim porukama koje se razmjenjuju među carinskim ispostavama, te između carinskih ispostava i ovlaštenih gospodarstvenika unutar sustava, čiji jednoobrazni rad omogućava bolju kontrolu i osiguranje u provozu.

Korištenje ovog sustava omogućava  skraćenje vremena  čekanja na graničnim prijelazima,  veću transparentnost i sigurnost  provoznih postupaka, smanjenje troškova postupka, što predstavlja prednost ne samo za prijevoznike, carinske otpremnike i carinsku službu, već i za cijelo gospodarstvo.

U prezentaciji su prikazani glavne odrednice  NCTS projekta, pravne osnove provoznih postupaka koji se odvijaju u NCTS sustavu i  samog NCTS sustava, poslovni i informatički aspekti NCTS-a, pojednostavnjeni postupci u NCTS-u, uloga Help deska i organizacija  funkcioniranja NCTS-a u budućnosti.

U okviru ovog  projekta Hrvatska se tehnički, organizacijski i kadrovski priprema za pristupanje Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku iz 1987, a cilj je Carinske uprave Konvenciji pristupiti i prije članstva Hrvatske u EU, odnosno početkom 2008  godine.



Pisane vijesti