U okviru obuke službenika Carinske Uprave Republike Hrvatske posjet Veleposlanika Savezne Republike Njemačke gosp. Hansa Jochen Peters graničnom prijelazu Bregana

  

       Na osnovu prijedloga Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Ureda predstavnika carinske policije Gert Eberhardta, u vremenu od dana 14. do 21. listopada 2007. godine provodi se prvi dio obuke carinskih službenika Carinarnice Osijek, CI Bajakovo, Carinarnice Zagreb, CI Bregana i Carinarnice Krapina, CI Macelj koji se odnosi na suzbijanje krijumčarenja opojnih sredstava na državnim cestama i autoputevima.

       Upravo u okviru prvog dijela stručnog seminara, koji se u vremenu od dana 18. do 20. listopada 2007. godine provodi na graničnoj carinskoj ispostavi Bregana, gospodin Hans Jochen Peters je dana 18. listopada 2007. god., u 10.30 sati posjetio službenike SR Njemačke i carinske službenike CURH-a, koji sudjeluju na seminaru. Od strane Središnjeg ureda CURH-a, posjeti Veleposlanika SR Njemačke prisustvovali su gospodin Zlatko Jurina, pomoćnik ravnatelja Službe za nadzor i gospođa Ivana Javor, načelnica Odjela za droge, opasne tvari i sprječavanje pranja novca, a od strane Carinarnice Zagreb, gospodin Ante Mihaljević, pomoćnik pročelnika te gospodin Stjepan Stilinović, predstojnik CI Bregana. Nakon razgovora sa službenicima, Veleposlanik se u okviru obilaska graničnog prijelaza upoznao sa načinom rada i opremljenošću istog.

       Obuku u trajanju od 7 dana provode njemački stručnjaci Carinske policije Savezne Republike Njemačke, koja se na prijedlog istih stručnjaka provodi direktno u prostorijama spomenutih graničnih carinskih ispostava. Prvi dio stručne obuke je teoretski, a nakon toga slijedi povezivanje teoretskog dijela sa praktičnim, a naglasak je na kontroli teretnih vozila. Sukladno molbi Ravnateljstva policije, Uprave za granicu, seminaru su prisustvovali i službenici granične policije, na CI Bajakovo i CI Bregana, a s ciljem zajedničkog doprinosa službi u borbi protiv ovakve vrste međunarodnog kriminaliteta.

       Spomenuta obuka održat će se u dva dijela, s tim da će se drugi dio, koji slijedi u narednom razdoblju, odnositi na suzbijanje krijumčarenja opojnih sredstava u zračnom prometu, u Zračnoj luci Zagreb.

       Istaknuta je, i ovom prilikom, važnost uspostavljanja bolje kontrole nad ovakvom vrstom međunarodnog kriminaliteta, stoga i potreba kontinuirane međunarodne suradnje i nastavljanja jačanja međuresorne suradnje, na nacionalnom nivou. 

 

 
 
 
 

 

 



Pisane vijesti