U bukureštu potpisana konvencija o osnivanju centra za provedbu zakona u jugoistočnoj europi - selec

Slika /arhiva/Slike/Novosti/rtbbhn_4921.jpg
Dana 9. studenog 2009. godine, prigodom obilježavanja 10. godišnjice djelovanja SECI Centra, održana je ceremonija potpisivanje Konvencije o osnivanju Centra  za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi - SELEC, koja predstavlja pravni okvir kojim se uređuje suradnja između nadležnih tijela država stranaka Konvencije, a sklopljena je između država članica SECI Regionalnog centra te ista zamjenjuje tzv. SECI Ugovor. Republika Hrvatska je od 2001. godine stranka Ugovora o suradnji u sprječavanju i suzbijanju prekograničnog kriminala i Povelje o organizaciji i djelovanju Inicijative za suradnju u Jugoistočnoj Europi – SECI Regionalnog centra za suzbijanje prekograničnog kriminala sa sjedištem u Bukureštu (SECI Ugovor).
 Smatrajući da je u zajedničkom interesu ostvariti korist od mogućnosti koje je stvorio SECI Regionalni centar i očekujući daljnje razvijanje i promicanje mehanizama za učinkovitu suradnju, članice su iskazale potrebu za osnivanjem nove međunarodne organizacije, a koja bi bila pravni slijednik SECI Regionalnog centra. S tim u vezi, započela je izrada prijedloga Konvencije o osnivanju Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi – SELEC-a, koja predstavlja pravni okvir kojim se uređuje suradnja između nadležnih tijela država stranaka Konvencije.
Ciljevi i zadaće SELEC Centra u okviru suradnje nadležnih tijela država članica su pružanje potpore i jačanje koordinacije država članica u sprječavanju i suzbijanju kriminala, uključujući teška kaznena djela i organizirani kriminal, kada takav kriminal uključuje ili bi mogao uključivati elemente prekogranične aktivnosti, i to pružanjem potpore u istrazi i sprječavanju kaznenih djela, olakšavanjem razmjene podataka, međusobnim obavještavanjem o počiniteljima kaznenih djela, prikupljanjem i uspoređivanjem podataka, uspostavljanjem, vođenjem i zaštitom sustava razmjene podataka, te pružanja operativne, logističke te ovisno o slučaju i analitičke potpore zajedničkim istragama.
Uz Republiku Hrvatsku članice SELEC Konvencije su i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska i Crna Gora. Pored članica konvencije na izradi prijedloga Konvencije aktivno su sudjelovali i predstavnici Europske komisije i Europol-a kao i predstavnici nekih od sadašnjih država  promatrača SECI Centra, primjerice Sjedinjenih Američkih Država i Italije.


Pisane vijesti